„Bronek” ma nowego dyrektora. Kto został wybrany na stanowisko?

Autor: | Zdjęcie: Archiwum

„Bronek” ma nowego dyrektora. Kto został wybrany na stanowisko? - Zdjęcie główne

foto Archiwum

WydarzeniaI Liceum Ogólnokształcące im. Wł. Broniewskiego będzie miało nowego dyrektora. Zarząd powiatu zatwierdził wybór Ewy Kępy, byłej dyrektorki SP nr 5 w Grocholicach, która była jedyną kandydatką startującą w konkursie.

Uczniowie i nauczyciele z popularnego „Bronka” będą mieli nowego dyrektora. Dotychczasową dyrektor Joannę Zalejską na tym stanowisku zastąpi Ewa Kępa, która wygrała konkurs na to stanowisko. Jak się udało ustalić w bełchatowskim starostwie, zarząd powiatu 21 lipca zatwierdził wyniki konkursu, w którym była… tylko jedna kandydatura.

Ewa Kępa jest magistrem filologii polskiej. Dodatkowo ukończyła studia podyplomowe „Edukacja w zakresie nauczania przyrody, pierwsza pomoc medyczna” oraz „Wychowanie fizyczne z elementami zdrowia publicznego”, a także „Zarządzanie w oświacie i dydaktyka przedsiębiorczości”. Ukończyła ponadto kurs języka angielskiego w Nauczycielskim Kolegium Języków Obcych. Pracę w bełchatowskiej oświacie zaczynała w 2001 roku w Społecznym Liceum Ogólnokształcącym, następnie pracowała w Gimnazjum nr 4 i potem w Szkole Podstawowej nr 5 w Grocholicach, w której to w 2017 r. powierzono jej stanowisko dyrektora, które sprawowała do 2022 roku.

Zaskoczeni i zdziwieni takim wyborem są niektórzy z opozycyjnych radnych powiatu. Włodzimierz Kula z EBE "Wspólnie dla Powiatu" zaznacza, że na stanowisko dyrektorskie w szkole z taką renomą jak I LO im. Broniewskiego powinna zostać wybrana osoba z odpowiednim doświadczeniem.

- Z całym szacunkiem dla wybranej dyrektor, ale nie posiada ona doświadczenia w kierowaniu szkołą średnią, a to jest zupełnie inna specyfika - mówi Włodzimierz Kula. - Nie chcę oceniać takiego wyboru, ale mam uzasadnione obawy i wątpliwości. Starostwo powinno dołożyć wszelkich starań, aby dla szkoły wybrać najlepszego dyrektora. Czy tak się stało? Mam wątpliwości. Zgłosił się przecież tylko jeden kandydat na to stanowisko - dodaje.

Przypomina jednocześnie, że poprzedni dyrektorzy szkoły, wcześniej przez wiele lat byli jej pracownikami. Znali specyfikę i mieli doświadczenie.

- Na pewno jest niepokój co do przyszłości tej placówki i tego jak będzie zarządzana - mówi Włodzimierz Kula.

A jak wybór nowej dyrektor uzasadnia bełchatowskie starostwo?

- O wyborze zdecydował fakt spełniania przez p. Ewę Kępę wszystkich wymogów formalnych zawartych w ogłoszeniu o konkursie oraz jej koncepcja rozwoju i funkcjonowania I Liceum Ogólnokształcącego w Bełchatowie. W wyniku głosowania Komisji konkursowej kandydatura p. Ewy Kępy otrzymała bezwzględną większość głosów obecnych członków komisji – przekazało bełchatowskie starostwo.

Przypomnijmy, że dwa lata temu Ewa Kępa wygrała konkurs na dyrektora Zespołu Szkół Ponadpodstawowych nr 1 w Bełchatowie czyli popularnego "Energetyka", ale szybko zrezygnowała ze stanowiska. Jako powód podała względy osobiste i rodzinne.

Nowa dyrektor pracę w I LO im. Broniewskiego rozpocznie 1 września.