Główny Inspektorat Sanitarny wydał ostrzeżenie dotyczące żywności. W produkcie wykryto szkodliwe substancje. Chodzi o mąkę żytnią.
- W wyniku badań przeprowadzonych przez Państwową Inspekcję Sanitarną stwierdzono wyższy niż dopuszczalny poziom ochratoksyny A w partii mąki żytniej razowej typ 2000 – przekazuje Główny Inspektorat Sanitarny.
Na prośbę GIS została przygotowana ocena ryzyka przez ekspertów z Narodowego Instytutu Zdrowia Publicznego PZH – Państwowego Instytutu Badawczego, zgodnie z którą spożycie produktu o podanym numerze partii może stwarzać ryzyko dla zdrowia konsumentów. Wszczęto już procedurę mającą na celu wycofanie mąki z obiegu.
Pilne ostrzeżenie GIS
Komunikat GIS dotyczy produktu Mąka żytnia razowa typ 2000, masa netto 900 g. Partia, w której wykryto toksynę nosi numer 11.12.2024 – jest to też data ważności produktu. Urząd przekazał, że nie należy spożywać wskazanej w komunikacie partii produktu.Ochratoksyna A wytwarzana jest przez grzyby i występuje w produktach zbożowych, ziarnach kawy czy suszonych owocach. Obowiązują jednak limity dla tej mykotoksyny w żywności, a w przypadku wycofanego produktu zostały one przekroczone. Ze względów bezpieczeństwa lepiej nie spożywać wskazanego wyżej produktu.
Producent mąki zobowiązał się do poinformowania klientów o zaistniałej sytuacji i wycofania produktu, a GIS współpracuje z podmiotem i monitoruje proces wycofania kwestionowanej partii produktu.
GIS
Komentarze (0)