Opublikowano:

Ostre oświadczenie ze strony Kleszczowa: ''Pani poseł Janowska, panie wójcie Ładziak! Nie będzie żadnego rozbioru Gminy Kleszczów!'' - Zdjęcie główne

WydarzeniaOstrą krytykę wyraził wójt Sławomir Chojnowski wobec pomysłu posłanki Janowskiej w sprawie zmian granic gmin Bełchatów i Kleszczów. W oficjalnym oświadczeniu nazwał działania parlamentarzystki pomysłem bolszewickim i zapowiedział, że "rozbioru Gminy Kleszczów nie będzie".

Pomysł przesunięcia granic Gminy Bełchatów, przedstawiony 28 czerwca przez bełchatowską posłankę Małgorzatę Janowską (o sprawie pisaliśmy w artykule: Poseł Janowska chce poszerzenia granic gminy Bełchatów kosztem Kleszczowa..) stał się powodem skrajnie różnych opinii. Wójt Kamil Ładziak uznał go za jak najbardziej pozytywny i zdeklarował współpracę w dalszych działaniach (więcej w artykule: Wójt Ładziak zajął stanowisko w sprawie zmiany granic..) . Inną postawę przyjął m.in. Michał Michałek, przewodniczący Gminnego Komitetu PiS w Kleszczowie i kleszczowski radny, który wzywał posłankę do zaprzestania jakichkolwiek działań zmierzających do uruchomienia procedury zmian administracyjnych obu gmin.

Milczał jedynie wójt Gminy Kleszczów, aż do dzisiaj. Na oficjalnej stronie kleszczowskiego urzędu pojawił się bowiem komunika ze stanowiskiem, w którym Sławomir Chojnowski ostro skrytykował pomysł i działania posłanki Małgorzaty Janowskiej i wójta Kamila Ładziaka, nazywając je bolszewickimi. Pełną treść oświadczenia prezentujemy poniżej.