GIS wydał ostrzeżenie publiczne. Chodzi o paprykę...

Opublikowano:
Autor:

Udostępnij na:
Facebook

Przeczytaj również:

Wydarzenia GIS ostrzega konsumentów przed zakupem papryki konserwowej, w której odnotowano dwutlenek siarki (E 220). Ten alergen może zagrażać zdrowiu, a mimo to nie jest wyszczególniony na etykiecie produktu.

Główny Inspektorat Sanitarny ostrzega, że dwutlenek siarki nie został odnotowany na etykiecie produktu "Papryka słodka konserwowa o smaku łagodnym", a jego spożycie może wywołać reakcję alergenną. Dotyczy to osób, które zmagają się z alergią na dwutlenek siarki i siarczyny. Mowa tu konkretnie o produkcie o numerze partii: 23.02.2020 i takiej samej dacie ważności. Jego producentem jest firma Z.P.H. Ptak Józef Ptak, Więcki.
Spółka zapewnia, że z pojawieniem się dwutlenku siarki w papryce konserwowej nie ma nic wspólnego. Jednocześnie firma próbuje wyjaśnić, jak ten alergen się tam znalazł. GIS informuje, że jego zawartość w produkcie utrzymuje się na poziomie 16 ± 2 mg/kg. Zaleca się, aby osoby z alergią bądź nietolerancją na dwutlenek siarki i siarczyny nie powinny spożywać wskazanego w komunikacie produktu.

Udostępnij na:
Facebook
wróć na stronę główną

Zarejestruj się w serwisie, aby korzystać z rozszerzonych możliwości portalu

e-mail
hasło

Nie masz konta? ZAREJESTRUJ SIĘ Zapomniałeś hasła? ODZYSKAJ JE