Witaminowa bomba
Człowiek od zawsze wiedział co dla niego zdrowe, dlatego wykradał z gniazd jajka i wypijał na miejscu tak jak Ty teraz colę. W końcu jajka są witaminową bombą. Pod skorupką pływają witaminy, liczne minerały, a nawet kwasy omega 3. A do tego jajka są źródłem najlepszego białka i żadne kupowane odżywki go nie zastąpią. Czujesz się słaby, nie możesz dojść do siebie po operacji, chorobie, nie masz apetytu? Jedz jajka. Doszły do mnie słuchy, że te na miękko są najzdrowsze, niestety dzisiaj tego nie potwierdzę.Bogata gęstość odżywcza, czyli duża zawartość ważnych składników nie pomogła jajkom w trakcie światowej kampanii przeciw cholesterolowi. Jajka oskarżono o ludzkie zawały, udary i wylewy. Wszystko przez to, że w jajku jest dużo cholesterolu. Z tego powodu przez lata wbijano Ci do głowy, jedz 2-3 jajka tygodniowo, nie więcej, inaczej czeka Cię zawał. I tak Ty i świat wpadliście w cholesterolową fobię.
Cholesterolowa fobia
Podejście do cholesterolu jest klasycznym przykładem, że każdy się myli, nawet amerykańscy naukowcy. Przeszło 60 lat temu za oceanem zrodziła się fobia cholesterolowa. Zaczęło się od obwiniania tłuszczu za wzrost liczby chorych na serce, później oskarżono cholesterol i dlatego rykoszetem dostało się jajkom. Cholesterol z jajek długo traktowano jak sprawcę największych przestępstw.
Tylko wspomnę, że pierwszą ofiarą cholesterolowej fobii był prezydent Stanów Zjednoczonych Lyndon B. Johnson, który wyrzekł się tłuszczu, mięsa i tak zmarł na zawał. Fobia cholesterolowa dotarła także do nas, a mimo to kardiolodzy mieli coraz więcej pracy. Coś było nie tak! I wtedy naukowcy coraz głośniej mówili, że owszem jajka mają dużo cholesterolu, ale on nam nie szkodzi, a wręcz przeciwnie.
To w takim razie ile jajek możesz zjeść na Wielkanoc?
Bez cholesterolu nie ma życia
A jak myślisz, dlaczego w jajku jest tak dużo cholesterolu? Masz rację, przecież to przyszły kurczak, więc w białku i żółtku zebrano materiały do budowy ptasich mięśni, kości i mózgu. Kurczaki, zwierzęta i człowiek potrzebują cholesterolu do tworzenia nowych komórek, ale nie tylko. Sam wykorzystasz cholesterol z jajek do produkcji wielu hormonów i na przykład witaminy D. Jest tak ważny, że człowiek zabezpieczył się i produkuje swój własny cholesterol. Jeśli po jajecznej uczcie w Wielkanoc będziesz miał spory zapas, Twój organizm na kilka dni zamknie wewnętrzną fabrykę cholesterolu. Dlatego w Wielkanoc i nie tylko jedz jajka na mendle, chyba że… chorujesz przewlekle.
Komentarze (0)