reklama
reklama

Ile jajek można zjeść w święta i co z tym cholesterolem?

Opublikowano: Aktualizacja: 
Autor:

Ile jajek można zjeść w święta i co z tym cholesterolem? - Zdjęcie główne

Udostępnij na:
Facebook

Przeczytaj również:

WydarzeniaŚwięta Wielkanocne bez jajek? Przecież są symbolem nadchodzących świąt. Już przed Tobą stoi świątecznym stół a na nim półmisek jajek z majonezem. Czujesz zapach barszczu z pływającym jajkiem. I czekasz na jarzynową sałatkę też z jajkiem. Ojej, ile to cholesterolu? Sporo, ale nie martw się, nic Ci nie grozi. Amerykańscy naukowcy zmienili zdanie o cholesterolu z jajek. Potrzebowali kilkudziesięciu lat, aby się przekonać, że jajka możesz jeść do woli, z małymi wyjątkami. A jakimi?
reklama

Witaminowa bomba

Człowiek od zawsze wiedział co dla niego zdrowe, dlatego wykradał z gniazd jajka i wypijał na miejscu tak jak Ty teraz colę. W końcu jajka są witaminową bombą. Pod skorupką pływają witaminy, liczne minerały, a nawet kwasy omega 3. A do tego jajka są źródłem najlepszego białka i żadne kupowane odżywki go nie zastąpią. Czujesz się słaby, nie możesz dojść do siebie po operacji, chorobie, nie masz apetytu? Jedz jajka. Doszły do mnie słuchy, że te na miękko są najzdrowsze, niestety dzisiaj tego nie potwierdzę.

Bogata gęstość odżywcza, czyli duża zawartość ważnych składników nie pomogła jajkom w trakcie światowej kampanii przeciw cholesterolowi. Jajka oskarżono o ludzkie zawały, udary i wylewy. Wszystko przez to, że w jajku jest dużo cholesterolu. Z tego powodu przez lata wbijano Ci do głowy, jedz 2-3 jajka tygodniowo, nie więcej, inaczej czeka Cię zawał. I tak Ty i świat wpadliście w cholesterolową fobię.

reklama

 

Cholesterolowa fobia

Podejście do cholesterolu jest klasycznym przykładem, że każdy się myli, nawet amerykańscy naukowcy. Przeszło 60 lat temu za oceanem zrodziła się fobia cholesterolowa. Zaczęło się od obwiniania tłuszczu za wzrost liczby chorych na serce, później oskarżono cholesterol i dlatego rykoszetem dostało się jajkom. Cholesterol z jajek długo traktowano jak sprawcę największych przestępstw.

Tylko wspomnę, że pierwszą ofiarą cholesterolowej fobii był prezydent Stanów Zjednoczonych Lyndon B. Johnson, który wyrzekł się tłuszczu, mięsa i tak zmarł na zawał. Fobia cholesterolowa dotarła także do nas, a mimo to kardiolodzy mieli coraz więcej pracy. Coś było nie tak! I wtedy naukowcy coraz głośniej mówili, że owszem jajka mają dużo cholesterolu, ale on nam nie szkodzi, a wręcz przeciwnie.
To w takim razie ile jajek możesz zjeść na Wielkanoc?

reklama

 

Bez cholesterolu nie ma życia

A jak myślisz, dlaczego w jajku jest tak dużo cholesterolu? Masz rację, przecież to przyszły kurczak, więc w białku i żółtku zebrano materiały do budowy ptasich mięśni, kości i mózgu. Kurczaki, zwierzęta i człowiek potrzebują cholesterolu do tworzenia nowych komórek, ale nie tylko. Sam wykorzystasz cholesterol z jajek do produkcji wielu hormonów i na przykład witaminy D. Jest tak ważny, że człowiek zabezpieczył się i produkuje swój własny cholesterol. Jeśli po jajecznej uczcie w Wielkanoc będziesz miał spory zapas, Twój organizm na kilka dni zamknie wewnętrzną fabrykę cholesterolu. Dlatego w Wielkanoc i nie tylko jedz jajka na mendle, chyba że… chorujesz przewlekle.

reklama

 

Jedno jajko dziennie?

Są osoby, które powinny liczyć zjedzone jajka. Przede wszystkim przewlekle chorzy na miażdżycę naczyń krwionośnych i cukrzycę typu 2. Jeśli jesteś w tej grupie, to jak na razie naukowcy ustalili, że wolno Ci zjeść jedno jajko dziennie i nic więcej. Pocieszę Cię, już wiesz, naukowcy także zmieniają zdanie, więc dam Ci znać, gdy pojawią się nowe doniesienia o jajkach na Wielkanoc.   

reklama
reklama
Udostępnij na:
Facebook
wróć na stronę główną

Zarejestruj się w serwisie, aby korzystać z rozszerzonych możliwości portalu

e-mail
hasło

Nie masz konta? ZAREJESTRUJ SIĘ Zapomniałeś hasła? ODZYSKAJ JE

reklama
Komentarze (0)
Wczytywanie komentarzy
reklama
reklama