Reklama

Reklama

Powiatowy lekarz ostrzega. Jak można ochronić się przed groźnym wirusem?

Opublikowano: Aktualizacja: 
Autor: | Zdjęcie: Pixabay

Powiatowy lekarz ostrzega. Jak można ochronić się przed groźnym wirusem? - Zdjęcie główne

Poglądowe | foto Pixabay

Udostępnij na:
Facebook

Przeczytaj również:

Wydarzenia W związku z wystąpieniem ptasiej grypy w kolejnych miejscach w kraju Powiatowy Lekarz Weterynarii w Bełchatowie apeluje do mieszkańców o zachowanie ostrożności i stosowanie się do zaleceń. Co zrobić, żeby uniknąć wirusa w gospodarstwie?

Reklama

W Polsce pojawiają się kolejne ogniska ptasiej grypy. W związku z tym Powiatowy Lekarz Weterynarii w Bełchatowie zwrócił się do hodowców z przypomnieniem zasad bezpieczeństwa, które minimalizują ryzyko zagrożenia.

Objawy choroby, które można zauważyć wśród ptaków to: zwiększona śmiertelność, znaczący spadek pobierania paszy i wody, objawy nerwowe (drgawki, skręt szyi, paraliż nóg i skrzydeł, niezborność ruchów) duszności, sinica, wybroczyny, biegunki, nagły spadek nieśności. W przypadku wystąpienia takich symptomów należy niezwłocznie powiadomić Powiatowego Lekarza Weterynarii w Bełchatowie.

Hodowcy mogą również podjąć środki bezpieczeństwa, które minimalizują ryzyko zakażenia. Te w zależności od rodzaju prowadzonej działalności mogą się różnić. Poniżej przekazujemy wytyczne Głównego Inspektora Weterynarii.

Zalecenia dla hodowców drobiu - chów przyzagrodowy:

  • karmienie i pojenie drobiu w pomieszczeniach zamkniętych, do których nie mają dostępu ptaki dzikie;
  • przetrzymywanie drobiu na ogrodzonej przestrzeni, pod warunkiem uniemożliwienia kontaktów z dzikim ptactwem;
  • odizolowanie od innego drobiu, kaczek i gęsi;
  • przechowywanie paszy, w tym zielonki, w pomieszczeniach zamkniętych lub pod szczelnym przykryciem, uniemożliwiającym kontakt z dzikim ptactwem;
  • unikanie pojenia ptaków i czyszczenia kurników wodą pochodzącą spoza gospodarstwa (głównie ze zbiorników wodnych i rzek); zgłaszanie lekarzowi weterynarii, wójtowi, burmistrzowi, i innym organom władzy lokalnej zaobserwowanego spadku nieśności lub nagłych, zwiększonych padnięć drobiu;
  • po każdym kontakcie z drobiem lub ptakami dzikimi umycie rąk wodą z mydłem;
  • używanie odzieży ochronnej oraz obuwia ochronnego przy czynnościach związanych z obsługą drobiu; osobom utrzymującym drób w chowie przyzagrodowym, aby nie były zatrudniane w przemysłowych fermach drobiu.

Zalecenia dla przemysłowych producentów drobiu:

  • przetrzymywanie ptaków w odosobnieniu (obowiązkowo w okresie wiosennych oraz jesiennych wędrówek dzikich ptaków) lub na wolnej, ogrodzonej przestrzeni, pod warunkiem ograniczenia kontaktu z dzikim ptactwem;
  • karmienie i pojenie drobiu w pomieszczeniach zamkniętych, do których nie mają dostępu ptaki dzikie;
  • zielonki stosowane w karmieniu drobiu wodnego (kaczki i gęsi), szczególnie w okresie wiosennych oraz jesiennych wędrówek dzikich ptaków, nie mogą pochodzić z terenów wysokiego ryzyka zanieczyszczenia ich wirusem wysoce zjadliwej grypy ptaków, z okolic zbiorników wodnych, bagien, i innych miejsc stanowiących ostoję ptaków dzikich;
  • szczelne przykrycie pojemników z karmą i wodą do picia lub przetrzymywanie ich wewnątrz budynków, a także unikanie pojenia ptaków i czyszczenia pomieszczeń wodą pochodzącą spoza gospodarstwa (głównie ze zbiorników wodnych i rzek);
  • ograniczenie przemieszczania się osób postronnych oraz zwierząt pomiędzy obiektami, w których przechowywana jest karma dla zwierząt a obiektami, w których bytuje drób;
  • rozłożenie przed wejściami do budynków, gdzie utrzymywany jest drób mat nasączonych środkiem dezynfekcyjnym;
  • wprowadzenie zakazu wjazdu pojazdów na teren fermy, poza działaniami koniecznymi np. dowóz paszy, odbiór drobiu do rzeźni lub przez zakład utylizacyjny; - obowiązkową dezynfekcję pojazdów wjeżdżających;
  • rozłożenie mat dezynfekcyjnych przed wjazdem i wejściem na teren gospodarstwa;
  • używanie odzieży ochronnej oraz obuwia ochronnego przy czynnościach związanych z obsługą drobiu;
  • wprowadzenie obowiązku przeprowadzania dokładnego mycia i dezynfekcji rąk przed wejściem do obiektów, w których utrzymuje się drób;
  • brak kontaktu pracowników ferm drobiu z innym ptactwem np. kurami, gołębiami.

Zalecenia dla hodowców gołębi:

  • karmienie i pojenie gołębi w sposób wykluczający dostęp ptaków dzikich;
  • przechowywanie paszy w pomieszczeniach zamkniętych lub pod szczelnym przykryciem uniemożliwiającym kontakt z dzikim ptactwem.
 

Dodatkowo hodowcy powinni również zabezpieczyć przed dostępem dzikiego ptactwa słomę wykorzystywaną w chowie ściółkowym oraz regularnie przeglądać wszelkie połączenia i rury (silosy paszowe) pod kątem obecności zanieczyszczeń. Należy również eliminować wszelkie możliwe do usunięcia nieszczelności budynków inwentarskich.

Na terenie gospodarstw hodowcy nie powinni tworzyć zbiorników wodnych, a te już istniejące należy zabezpieczyć. Warto również pamiętać o jak najczęstszym usuwaniu owoców opadłych z drzew. Absolutnie nie należy również dokarmiać dzikiego ptactwa.

Udostępnij na:
Facebook
wróć na stronę główną

Zarejestruj się w serwisie, aby korzystać z rozszerzonych możliwości portalu

e-mail
hasło

Nie masz konta? ZAREJESTRUJ SIĘ Zapomniałeś hasła? ODZYSKAJ JE

Komentarze (0)

Wysyłając komentarz akceptujesz regulamin serwisu. Zgodnie z art. 24 ust. 1 pkt 3 i 4 ustawy o ochronie danych osobowych, podanie danych jest dobrowolne, Użytkownikowi przysługuje prawo dostępu do treści swoich danych i ich poprawiania. Jak to zrobić dowiesz się w zakładce polityka prywatności.

Wczytywanie komentarzy