reklama
reklama

Salmonella wykryta na sklepowybch półkach. GIS ostrzega: natychmiast je wyrzuć

Opublikowano: Aktualizacja: 
Autor: | Zdjęcie: DD Bełchatów

Salmonella wykryta na sklepowybch półkach. GIS ostrzega: natychmiast je wyrzuć - Zdjęcie główne

GIS alarmuje! Nie spożywaj tych produktów, grożą poważnym zatruciem | foto DD Bełchatów

reklama
Udostępnij na:
Facebook

Przeczytaj również:

RozmaitościW Polsce wykryto kolejne ognisko bakteryjne w łańcuchu dostaw żywności. Tym razem dotyczy ono jednego z najczęściej kupowanych produktów – jaj. Na powierzchni skorupek wykryto obecność bakterii Salmonella spp., co może prowadzić do poważnych zatruć pokarmowych, jeśli produkt zostanie spożyty bez odpowiedniej obróbki termicznej. Sprawą natychmiast zajęli się producenci oraz odpowiednie organy sanitarne i weterynaryjne.
reklama

Państwowa Inspekcja Sanitarna wykryła obecność pałeczek Salmonella spp. na powierzchni skorupek jaj sprzedawanych pod marką KOKO. Produkt ten to jaja z chowu ściółkowego, klasa A, rozmiar M. Skażenie dotyczy konkretnej partii oznaczonej jako:

  • Oznaczenie na skorupkach: 2PL02181302 K-2
  • Termin przydatności do spożycia: 05.07.2025
  • Kod kreskowy: 5 903427 303134
  • Zakład pakowania: Jantex Polska Sp. z o.o., Zielniki 42, 63-000 Środa Wielkopolska
  • Numer identyfikacyjny zakładu: PL 30255916 UE

Zanieczyszczony produkt został natychmiast objęty urzędową kontrolą, a jego dalsza dystrybucja została wstrzymana. Działania zostały podjęte w ramach obowiązujących procedur bezpieczeństwa i nadzoru sanitarnego.

reklama

Zagrożenie dla zdrowia – czym grozi kontakt z Salmonellą?

Bakterie z rodzaju Salmonella spp. to jedne z najczęstszych patogenów wywołujących zatrucia pokarmowe. Spożycie skażonych produktów, w tym jajek, które nie zostały odpowiednio ugotowane, niesie ze sobą ryzyko poważnych dolegliwości żołądkowo-jelitowych. Szczególnie zagrożone są dzieci, osoby starsze oraz pacjenci z osłabionym układem odpornościowym.

„Spożycie produktu zanieczyszczonego pałeczkami Salmonella, zwłaszcza bez odpowiedniej obróbki termicznej, wiąże się z ryzykiem zatrucia pokarmowego” – ostrzega Główny Inspektorat Sanitarny.

reklama

Objawy zakażenia mogą pojawić się w ciągu kilku godzin, ale czasem występują dopiero po kilku dniach od spożycia. Do najczęstszych symptomów należą:

  • intensywne bóle brzucha,
  • podwyższona temperatura ciała,
  • nudności i wymioty,
  • uporczywa biegunka.

Zakażenie może prowadzić do odwodnienia, szczególnie niebezpiecznego dla dzieci i osób starszych. W takich przypadkach niezbędna jest konsultacja lekarska, a czasem nawet hospitalizacja.

Reakcja producenta – śledztwo w ramach HACCP

Po otrzymaniu informacji o skażeniu jaj producent, firma Jantex Polska Sp. z o.o., wdrożył przewidziane w systemie HACCP procedury zaradcze. Przeprowadzono szczegółowe analizy mające na celu ustalenie źródła skażenia oraz zidentyfikowanie wszystkich odbiorców, do których trafiła partia oznaczona kodem 2PL02181302 K-2.

reklama

„Podmiot Jantex Polska Sp. z o.o. w ramach przyjętego systemu HACCP zweryfikował i ustalił z jakiej fermy pochodziły kwestionowane jaja konsumpcyjne - 2PL02181302 K-2 oraz gdzie zostały rozdystrybuowane. Po otrzymaniu informacji, podmiot poinformował odbiorców kwestionowanej partii o zaistniałej sytuacji oraz wstrzymał wprowadzanie do obrotu jaj konsumpcyjnych pochodzących z ww. fermy do chwili otrzymania wyników badań laboratoryjnych.”

W odpowiedzi na potencjalne ryzyko zakażenia w zakładzie wprowadzono również dodatkowe środki higieniczne. Dotyczą one zarówno infrastruktury, jak i wykorzystywanych narzędzi i sprzętu do pakowania.

„Ponadto w ramach dobrej praktyki higienicznej zastosowana zostanie dodatkowa dezynfekcja zakładu i całego sprzętu produkcyjnego.”

reklama

Dezynfekcja obejmuje kompletne mycie i odkażanie urządzeń produkcyjnych, stołów, pojemników transportowych oraz miejsc styku jaj z urządzeniami w linii pakującej. Celem jest całkowite wyeliminowanie ryzyka przeniesienia bakterii na inne partie produktów.

Nadzór i działania urzędowe

W związku z wykrytym zagrożeniem Powiatowy Lekarz Weterynarii w Środzie Wielkopolskiej rozpoczął postępowanie mające na celu ustalenie, do jakich odbiorców i punktów sprzedaży trafiła skażona partia jaj. Działania obejmują również powiadamianie organów nadzorujących w innych regionach kraju, które mogły przyjąć towar.

Służby weterynaryjne mają za zadanie również weryfikację pozostałych partii produkowanych w tej samej fermie oraz kontrolę fermy pochodzenia – w celu oceny, czy nie doszło tam do powtarzalnego zakażenia.

Ważne zalecenia dla konsumentów

Państwowa Inspekcja Sanitarna wydała jednoznaczne zalecenie dla osób, które mogą posiadać produkt z feralnej partii:

„Nie należy spożywać produktu z partii objętej komunikatem. W przypadku wystąpienia objawów zatrucia pokarmowego po spożyciu wyżej wymienionego produktu, należy skontaktować się z lekarzem.”

Informacje dotyczące objawów chorób wywoływanych przez bakterie Salmonella oraz postępowania w przypadku ich wystąpienia dostępne są na stronie internetowej www.gov.pl/web/gis/choroby-zakazne2, w sekcji „SALMONELOZY DUROWE I JELITOWE”.

Dobre praktyki – jak uniknąć zakażenia?

Eksperci przypominają o podstawowych zasadach, które pomagają chronić się przed zatruciami pokarmowymi wywołanymi przez bakterie salmonelli. Przede wszystkim:

  • nie należy spożywać jaj na surowo (np. w postaci kogla-mogla lub domowych lodów),
  • należy dokładnie myć ręce po kontakcie ze skorupkami jaj,
  • jaja powinny być przechowywane w lodówce w oryginalnym opakowaniu i oddzielnie od innych produktów,
  • sprzęt kuchenny i powierzchnie, które miały kontakt z surowymi jajami, należy natychmiast umyć i zdezynfekować.

W przypadku przygotowywania posiłków z wykorzystaniem jaj warto zadbać o to, by produkty te były dobrze ugotowane lub upieczone – wysoka temperatura skutecznie zabija bakterie Salmonella.

reklama
reklama
Udostępnij na:
Facebook
wróć na stronę główną

ZALOGUJ SIĘ

Twoje komentarze będą wyróżnione oraz uzyskasz dostęp do materiałów PREMIUM

e-mail
hasło

Zapomniałeś hasła? ODZYSKAJ JE

reklama
Komentarze (0)
Wczytywanie komentarzy
reklama
logo