Kwasy Omega-3 i ich znaczenie dla naszych organizmów

Opublikowano: Aktualizacja: 
Autor:

Kwasy Omega-3 i ich znaczenie dla naszych organizmów - Zdjęcie główne

Udostępnij na:
Facebook

Przeczytaj również:

Rozmaitości Każdy z nas dokłada wszelkich starań, żeby zadbać o swoje zdrowie i stan swojego organizmu. W końcu to właśnie od tego zależy komfort naszego życia i możliwość realizowania swoich pasji oraz obowiązków. Właśnie z tego powodu należy dbać o własną dietę, która powinna być bogata w tłuszcze. Są one jednym z najważniejszych składników błon komórkowych wszystkich żywych organizmów, ale stanowią także ich podstawowy materiał energetyczny. Należy więc zadbać o to, żeby dostarczać ich każdego dnia. Nie powinny być to jednak jakiekolwiek tłuszcze. Jak zauważają eksperci z Natural Pharmaceuticals to nie te pochodzenia zwierzęcego, a roślinnego oraz rybnego są najlepsze dla naszych organizmów. Zresztą nie bez powodu to właśnie te dwa ostatnie są nazywane tłuszczami zdrowymi. Poza wartością energetyczną zawierają minerały, witaminy, ale również kwasy Omega-3. To właśnie temat tych ostatnich poruszymy dzisiaj.

Jakie mają właściwości?

Słysząc o kwasach Omega-3 dowiadujemy się przede wszystkim tego, że są one konieczne do prawidłowego funkcjonowania całego naszego organizmu. Jednak za co dokładnie odpowiadają, że są niezbędne? Specjaliści z Natural Pharmaceuticals podkreślają ich funkcję budulcową. Są one kluczowym elementem dla tkanki mózgowej i błony komórkowej każdej komórki. Ma także wpływ na proces syntezy takich hormonów jak dopamina oraz serotonina. Warto zwrócić uwagę na jego istotne dla pracy mózgu znaczenie, ponieważ poprawia jego ukrwienie, umożliwiając tym samym lepsze przekazywanie sygnałów nerwowych. Kwasy Omega-3 zapobiega takimi chorobom jak arytmia serca, nadciśnienie tętnicze, miażdżyca i zawał.

Gdzie ich szukać?

Jak już zostało wspomniane, kwasy tłuszczowe Omega-3 możemy znaleźć w tłuszczach o pochodzeniu roślinnym, a także rybim. Dlatego też, jak zwraca uwagę Natural Pharmaceuticals, żeby dostarczyć je organizmowi, powinniśmy postawić w swojej diecie przede wszystkim na tłuste ryby morskie, na przykład makrele, sardynki czy śledzie. Nie należy rezygnować z tych chudych, czyli między innym łososia oraz halibuta, które nie tylko dostarczą tłuszczów, ale także nie mniej istotnego białka. Co, jeżeli nie przepadamy za rybami? Wówczas powinniśmy sięgnąć po orzechy włoskie, nasiona lnu, soi lub rzepaku, które również zawierają kwasy Omega-3. Niestety mają one znaczącą wadę – kwasy te w roślinach bardzo łatwo rozpadają się pod wpływem światła, a także powietrza. Przez to ostatecznie nie dostarczamy organizmowi dużej ilości tej ważnej substancji.

Czy jest alternatywa?

Już wiemy, że to ryby są najlepszym źródłem kwasów tłuszczowych Omega-3. Jednak czy nasza dieta jest w nie na tyle bogata, żeby zaspokoić potrzeby organizmu? Wyniki badań przeprowadzonych przez Natural Pharmaceuticals są jednoznaczne – znaczna większość Polaków wciąż zmaga się z niedoborem Omega-3, co ma wpływ na funkcjonowanie ich ciał. Wiąże się to przede wszystkim z faktem, że należy je dostarczyć każdego dnia wraz z posiłkami, a coraz częściej nasza dieta jest mało urozmaicona, a jedzenie nieregularne. Nasz szybki tryb życia na pewno nie sprzyja temu, żeby sprawdzać codziennie, czy zaspokoiliśmy zapotrzebowanie na 1,5 g kwasów Omega-3. Jeżeli mamy podejrzenie lub pewność, że ta dawka jest mniejsza, warto zdecydować się na suplementację. Należy pamiętać jednak o rozsądnym wyborze produktu od sprawdzonego producenta.

 

Udostępnij na:
Facebook
wróć na stronę główną

Zarejestruj się w serwisie, aby korzystać z rozszerzonych możliwości portalu

e-mail
hasło

Nie masz konta? ZAREJESTRUJ SIĘ Zapomniałeś hasła? ODZYSKAJ JE