Co poza wapniem w osteoporozie?

Opublikowano: Aktualizacja: 
Autor:

Co poza wapniem w osteoporozie? - Zdjęcie główne

Udostępnij na:
Facebook

Przeczytaj również:

Rozmaitości Osteoporoza jest postępującą chorobą, która jest uznawana, zaraz obok cukrzycy i nadciśnienia, za jedną z zagrażających światu chorób cywilizacyjnych. Wpływa na gęstość i jakość kości, prowadząc do zwiększonego ryzyka złamań kości i obniżenia jakości życia.

 

Kość jest w ciągłym cyklu rozpadu i przebudowy. Proces ten znany jest jako przebudowa kości i wymaga odpowiedniej podaży pewnych składników odżywczych. W związku z tym, niektórzy mogą się zastanawiać, czy pewne suplementy diety, jako dodatek do ogólnej zdrowej diety, mogą pomóc w zapobieganiu i zatrzymaniu postępu choroby.

 

Jeśli obawiasz się, że Twoja dieta może nie zaspokajać wymienionych składników odżywczych, warto lepiej przyjrzeć się zawartości swojego talerza i zmodyfikować swój styl żywienia w taki sposób, aby wyeliminować wszystkie potencjalne niedobory. Warto również sięgnąć po fachową poradę dietetyka lub zdecydować się na catering dietetyczny - dieta pudełkowa https://afterfit-catering.pl/aglomeracja-slaska/ z pewnością będzie bogata we wszystkie niezbędne składniki.

1. Witamina D

Witamina D jest niezbędna dla zdrowia kości. Odgrywa ona kluczową rolę we wchłanianiu wapnia i pomaga regulować cykl przebudowy tkanki kostnej. Ze względu na ograniczoną liczbę źródeł pokarmowych tej witaminy, do których należą tłuste ryby oraz wzbogacone produkty mleczne i zbożowe, większość ludzi uzyskuje witaminę D poprzez ekspozycję na światło słoneczne. Jednakże, wyprodukowanie odpowiedniej ilości witaminy D przez organizm poprzez wystawianie skóry na działanie promieni słonecznych może być trudne w zimie i dla tych, którzy spędzają większość czasu w pomieszczeniach zamkniętych.

2. Magnez

Magnez jest niezbędnym minerałem, który bierze udział w ponad 300 reakcjach w organizmie. Jest również ważny dla zdrowia kości, z około 60% tego minerału znajduje się właśnie w tkance kostnej. Norma na zalecane dzienne spożycie dla magnezu wynosi 310-320 mg dziennie dla osób w wieku 19-30 lat i 400-420 mg dziennie dla osób w wieku 51 lat i starszych. Zapotrzebowanie na magnez jest również nieznacznie zwiększone w czasie ciąży i karmienia piersią. Jedno z badań przeprowadzonych na 51 kobietach po menopauzie wykazało, że 40% kobiet z osteoporozą lub niską gęstością kości miało za niski poziom magnezu w organizmie. Aby dostarczyć odpowiednią ilość magnezu, najlepiej skupić się na spożywaniu diety bogatej w pokarmy zawierające magnez, takie jak orzechy, nasiona, pełne ziarna i rośliny strączkowe.

3. Witamina K

Główną rolą witaminy K w organizmie jest regulacja procesów odpowiadających za krzepnięcie krwi, jednak niski poziom tej witaminy został powiązany ze zwiększonym ryzykiem złamań kości i niską gęstością kości. Podczas gdy badania sugerują ochronny wpływ odpowiedniego spożycia witaminy K na gęstość kości, warto mieć to na uwadze bilansując swoją codzienną dietę. Biorąc pod uwagę, że potrzeba więcej badań na temat roli suplementów witaminy K w osteoporozie i związanych z nią złamaniach, najlepszym rozwiązaniem jest spożywanie pokarmów bogatych w witaminę K, takich jak zielone warzywa liściaste, brokuły, szparagi i brukselka.

4. Izoflawony sojowe

Izoflawony należą do grupy antyoksydantów często określanych jako fitoestrogeny, z uwagi na to, że mają one strukturę podobną do hormonu estrogenu. Dzięki temu mogą przyłączać się i aktywować receptory estrogenowe w organizmie człowieka. Takie działanie ma szczególne znaczenie w przypadku kobiet w okresie okołomenopauzalnym. Podczas menopauzy, poziom estrogenów w organizmie spada. Taki spadek hormonów może być przyczyną szybszego rozpadu kości niż ich tworzenia, co prowadzi do zwiększonego ryzyka osteoporozy. Właśnie z tego powodu kobiety po menopauzie należą do jednej z bardziej narażonych grup na rozwój osteoporozy. Badania sugerują, że izoflawony sojowe mogą pomóc w zwalczaniu utraty wapnia z kości i zmniejszyć tempo obrotu kostnego. Izoflawony sojowe obecne są w

samych ziarnach soi oraz wszystkich produktach sojowych, takich jak jogurty sojowe, roślinne zamienniki mleka, tofu czy temp. Jest to dobra wiadomość dla wszystkich wegan, którzy przez wykluczenia nabiału są narażeni na jeszcze większą utratę wapnia.

 

 

 

 

Udostępnij na:
Facebook
wróć na stronę główną

Zarejestruj się w serwisie, aby korzystać z rozszerzonych możliwości portalu

e-mail
hasło

Nie masz konta? ZAREJESTRUJ SIĘ Zapomniałeś hasła? ODZYSKAJ JE