reklama
reklama

Wiemy, od kiedy nie trzeba nosić maseczek na świeżym powietrzu. Co z hotelami i restauracjami?

Opublikowano: Aktualizacja: 
Autor: | Zdjęcie: Archiwum

Wiemy, od kiedy nie trzeba nosić maseczek na świeżym powietrzu. Co z hotelami i restauracjami? - Zdjęcie główne

foto Archiwum

Udostępnij na:
Facebook

Przeczytaj również:

WydarzeniaOd 15 maja zostaje zniesiony obowiązek noszenia maseczek na świeżym powietrzu. Nadal trzeba będzie zakrywać nos i usta w pomieszczeniach zamkniętych m.in. sklepach, kościele czy transporcie zbiorowym.
reklama

Najnowsze rozporządzenie w sprawie ograniczeń, nakazów i zakazów związanych z epidemią rząd opublikował w czwartkowy wieczór. Zgodnie z wcześniejszymi zapowiedziami postanowiono znieść obowiązek noszenia maseczek na świeżym powietrzu od 15 maja. Musi być jednak spełniony warunek odnośnie wskaźnika zakażeń. Obostrzenie dotyczące maseczek na zewnątrz mogło być bowiem zniesione w sytuacji, gdy wskaźnik zakażeń spadnie poniżej 15 na 100 tys. osób. 

W rozporządzeniu jest jednak jedno zastrzeżenie – jeśli nie udaje nam się zachować wymaganego dystansu 1,5 m wobec drugiej osoby, to maseczkę nadal trzeba nosić na zewnątrz. Bez zmian natomiast pozostanie obowiązek zakrywania nosa i ust za pomocą maseczki w pomieszczeniach zamkniętych m.in. w transporcie zbiorowym, sklepach czy kościele. 

reklama

Od połowy maja będzie również możliwość zorganizowania imprezy okolicznościowej na zewnątrz. Będzie obowiązywał limit osób – max. 25. Tego typu wydarzenia będą mogły odbywać się w ścisłym reżimie sanitarnym – m.in. przy zachowanym bezpiecznym dystansie między stolikami oraz limicie osób na stolik.  Od 29 maja będzie możliwość zorganizowania imprezy okolicznościowej wewnątrz (np. w restauracji). Będzie obowiązywał limit osób – max. 50. 

Działalność wznowią hotele, jednak z wyjątkiem strefy restauracyjnej i welness&spa. Będzie to możliwe od 8 maja. Obiekty hotelowe będą mogły udostępniać dla gości nie więcej niż 50 proc. pokoi znajdujących się w danym obiekcie.

reklama

Od 15 maja będą mogły zostać otwarte ogródki w restauracjach. Tego typu miejsca będą musiały działać w ścisłym reżimie sanitarnym -  z zachowaniem bezpiecznej odległości między stolikami, a także limitu osób na stolik. Natomiast od 29 maja działalność wznowią restauracje. Lokale gastronomiczne będą mogły mieć max. 50 proc. obłożenia lokalu, przy zachowanej bezpiecznej odległości między stolikami i limicie osób na stolik.

Od połowy maja obiekty sportowe na otwartym powietrzu będą dostępne dla publiczności, będzie obowiązywał limit 25 procent miejsc. Z kolei od 29 maja otwarte zostaną siłownie, kluby fitness, solaria. Będzie obowiązywał limit 1 osoby na 15 metrów kwadratowych,

reklama
reklama
Udostępnij na:
Facebook
wróć na stronę główną

Zarejestruj się w serwisie, aby korzystać z rozszerzonych możliwości portalu

e-mail
hasło

Nie masz konta? ZAREJESTRUJ SIĘ Zapomniałeś hasła? ODZYSKAJ JE

reklama
Komentarze (0)
Wczytywanie komentarzy
reklama
reklama