W listopadzie informowaliśmy o tym, że Szpital Wojewódzki im. Jana Pawła II w Bełchatowie przystąpił do pilotażowego programu „Dobry posiłek” organizowanego przez NFZ. Wówczas podkreślano, że celem akcji jest zapewnienie zdrowych, smacznych i wartościowych posiłków dla pacjentów.
- Posiłki przeznaczone dla pacjentów są przygotowywane na podstawie jadłospisu opracowanego przez osobę planującą dietę, zapewniającego urozmaicenie potraw i zbilansowanie wartości składników odżywczych w diecie – wyjaśnia Anna Leder z łódzkiego oddziału NFZ.
Szpitale w ramach programu mają również obowiązek opracowywać jadłospisy na co najmniej 7 dni, a także publikować je na stronie internetowej placówki. W internecie pojawiać mają się również zdjęcia co najmniej dwóch posiłków podawanych pacjentom korzystających z najczęściej stosowanych w szpitalu diet.
- Szpital składał do dyrektora Łódzkiego Funduszu wniosek wraz z deklaracją, że program pilotażowy będzie realizowany zgodnie ze sposobem realizacji i warunkami określonymi w rozporządzeniu. Szpital musi m.in. zatrudnić na okres trwania programu osobę planującą dietę (dietetyka) o odpowiednich kwalifikacjach - dodaje Anna Leder.
Opinie pacjentów nie były pozytywne
Pierwszy post ze zdjęciami jedzenia z bełchatowskiej placówki wywołał duże zainteresowanie wśród pacjentów, którzy ochoczo komentowali szpitalną kuchnię. Nie brakowało wówczas głosów negatywnych, ale znalazły się również te pozytywne.Wówczas o zdanie postanowiliśmy zapytać również naszych czytelników, którzy mieli okazję wypowiedzieć się na ten temat w ankiecie. Łącznie zanotowaliśmy 201 odpowiedzi. Niestety większość była negatywna. 87 czytelników oceniło wyżywienie w szpitalu jako tragiczne. 64 osoby były bardziej zachowawcze i uznały, że nie jest źle, ale można jeszcze wiele poprawić. Najmniej, bo 50 głosujących uznało, że szpitalne dania są wyśmienite i nie wymagają poprawy.
Aktualnie na publikowanych przez bełchatowski szpital zdjęciach możemy zauważyć, że posiłki są kolorowe i zawierają dużo warzyw i owoców. Uwagę zwracają również obiady, które zazwyczaj składają się z dwóch dań i surówki. Zdjęcia posiłków pokazaliśmy osobom, które w szpitalu leżały krótko przed wprowadzeniem programu.
- Obiady wyglądają dużo lepiej, niektórych chyba nawet nie byłbym w stanie skończyć, tak duże są te porcje. Jedynie te sałatki nie wyglądają najlepiej, ale może to kwestia zdjęcia. Myślę, że zmiana na plus – mówi pan Kamil, który w szpilu leżał w lipcu zeszłego roku.
Niektóre posiłki jednak nie przypadły do gustu byłym pacjentom. Najmniej pochlebnie wypowiadali się o śniadaniach.
- Niektóre dania wyglądają dużo lepiej, ale myślę, że mało kto naje się kromkami chleba z masłem i jednym jajkiem – mówi pani Ania, która w ostatnich miesiącach również była pacjentką bełchatowskiego szpitala.
Do kiedy dobre posiłki w szpitalach?
W ramach programu szpitale otrzymują z Narodowego Funduszu Zdrowia dodatkowe fundusze w wysokości 25,62 zł za osobodzień pobytu na przygotowanie dla pacjentów lepszego wyżywienia. Kwota ta jest uzupełnieniem środków dotychczas przeznaczanych przez szpital na wyżywienie pacjentów.Zgodnie z zapowiedziami NFZ program pilotażowy potrwa do 30.06.2024 r. Oznacza to, że jeszcze przez najbliższe 6 miesięcy pacjenci mogą cieszyć się lepszymi posiłkami. Czy po tym czasie wróci stara szpitalna norma? Przekonamy się.
Komentarze (0)