reklama
reklama

Nie jedz tego sera. GIS wydał komunikat

Opublikowano: Aktualizacja: 
Autor:

Nie jedz tego sera. GIS wydał komunikat - Zdjęcie główne
Zobacz
galerię
2
zdjęć

Zdjęcie poglądowe

Udostępnij na:
Facebook
WydarzeniaGłówny Inspektorat Sanitarny wydał komunikat w sprawie żywności. W serze dostępnym w wielu marketach wykryto bakterie. Spożycie grozi zatruciem.
reklama

Główny Inspektorat Sanitarny wydał ostrzeżenie dotyczące żywności. W produkcie spożywczym wykryto szkodliwe bakterie. Chodzi o ser żółty w plastrach.

- W wyniku działań urzędowych Państwowej Inspekcji Sanitarnej wykryto Salmonella Newport w 1 z 5 próbek wskazanego poniżej produktu. Spożycie produktu zanieczyszczonego pałeczkami Salmonella, zwłaszcza bez odpowiedniej obróbki termicznej, wiąże się z ryzykiem zatrucia pokarmowego - informuje Główny Inspektorat Sanitarny.

Wszczęto już procedurę mającą na celu wycofanie produktu z obiegu. Organy Inspekcji Weterynaryjnej weryfikują działania podjęte przez producenta oraz prowadzą postępowanie wyjaśniające.

Szczegóły dotyczące produktu

Komunikat GIS dotyczy produktu o nazwie Ser Złoty Mazur 150 g o numerze partii: 30.08/P6 16:59 i kodzie kreskowym 5900820008406. Termin przydatności produktu upływa 28.11.2024 r. Producent to Spółdzielnia Mleczarska "MLEKPOL" w Grajewie, ul. Elewatorska 13, Grajewo, 19-203, weterynaryjny numer identyfikacyjny PL 20041601 WE.

reklama

Spożycie grozi zatruciem

Nie należy spożywać produktu z partii objętej komunikatem. W przypadku wystąpienia objawów zatrucia pokarmowego po spożyciu trzeba niezwłocznie skontaktować się z lekarzem. Symptomy zatrucia mogą pojawić się już w ciągu 6 godzin od zjedzenia zanieczyszczonego pokarmu.

- Pierwsze objawy choroby pojawiają się w okresie od 6 godzin do 3-7 dni od momentu kontaktu z czynnikiem zakaźnym i są to: bóle brzucha, gorączka, biegunka, odwodnienie, nudności, wymioty. Niekiedy może rozwinąć się zakażenie układowe o cięższym przebiegu, tzw. postać pozajelitowa, szczególnie u małych dzieci, osób w podeszłym wieku lub z obniżoną odpornością. Obserwuje się wówczas powstawanie ropni, zapalenie dróg żółciowych, płuc, opon mózgowo-rdzeniowych, stawów, szpiku kostnego, kości oraz posocznicę – czytamy na stronie GIS. 

reklama

 

reklama
WRÓĆ DO ARTYKUŁU
reklama
Artykuł pochodzi z portalu trybunalski.pl. Kliknij tutaj, aby tam przejść.
Udostępnij na:
Facebook
wróć na stronę główną

Zarejestruj się w serwisie, aby korzystać z rozszerzonych możliwości portalu

e-mail
hasło

Nie masz konta? ZAREJESTRUJ SIĘ Zapomniałeś hasła? ODZYSKAJ JE

reklama
Komentarze (0)
Wczytywanie komentarzy
reklama
reklama