Główny Inspektorat Sanitarny wydał ostrzeżenie dotyczące żywności. W produkcie wykryto szkodliwe bakterie. Chodzi o wędzony boczek.
- W wyniku działań Inspekcji Weterynaryjnej stwierdzono obecność bakterii Listeria monocytogenes w określonej poniżej partii boczku wędzonego – informuje GIS.
Organy Inspekcji Weterynaryjnej przeprowadziły kontrolę urzędową w zakładzie produkcyjnym i wydały stosowane zalecenia w zakresie bezpieczeństwa żywności. Państwowa Inspekcja Sanitarna nadzoruje proces wycofania partii z obrotu.
Bakterie w mięsie – GIS ostrzega
Komunikat GIS dotyczy produktu o nazwie Boczek Duński Wędzony. Numer partii to 24305001. Termin przydatności produktu upływa 30.11.2024 r.Po otrzymaniu informacji o stwierdzeniu obecności Listeria monocytogenes w produkcie producent podjął działania zgodne z procedurami zakładowymi. Ustalono wszystkich odbiorców kwestionowanego produktu i poinformowano ich o konieczności wycofania go z obrotu.
Produktu nie należy spożywać, gdyż wykryto w nim bakterie wywołujące groźną chorobę. Listerioza jest szczególnie niebezpieczna dla kobiet w ciąży, noworodków i osób z obniżoną odpornością.
- Do zakażenia człowieka dochodzi na skutek bezpośredniego kontaktu z wydalinami i wydzielinami zakażonego zwierzęcia (m.in. bydła, owiec, kóz, drobiu), bądź też przez spożycie skażonej żywności. Wrotami zakażenia są przewód pokarmowy, uszkodzona skóra, błony śluzowe, łożysko – czytamy na stronie GIS.
U kobiet w ciąży mogą pojawić się objawy grypopodobne, a na skutek zakażenia może dojść nawet do obumarcia płodu. U osób starszych bądź z niską odpornością zaś może dochodzić do zapalenia opon mózgowych, mózgu i sepsy. W leczeniu listeriozy stosuje się antybiotyki.
Komentarze (0)