Magda Gessler nazywana jest kolorowym ptakiem polskiego show businessu. Słynie z ciętego języka, trafnej riposty, wyostrzonego smaku i kolorowych ubrań. Polacy tłumem ruszają do restauracji, które zyskują aprobatę gwiazdy. Wiele osób zastanawia się jednak, czy Gessler jest faktycznie tak dobrą kucharką, na jaką się kreuje? Zapewne nie każdy będzie miał okazję się o tym przekonać, ale łatwo sprawdzić, w jaki sposób gotuje restauratorka. Przygotowaliśmy dla Was dwa przepisy jej autorstwa. Wykonując wielkanocny żurek oraz białą kiełbasę, krok po kroku tak jak poleca to restauratorka, będziemy mieć namiastkę kuchni "a'la Magda Gessler".
Żurek
Składniki:
• 350 gramów mąki razowej
• 1 litr wody
• 4 ząbki czosnku
• 3 liście laurowe
• 5 kulek ziela angielskiego
• 5 grzybów (najlepiej prawdziwków)
• 1 łyżka masła
• 1 litr bulionu warzywnego
• 250 mililitrów śmietany
• 4 jajka
• 300 gramów białej kiełbasy
• natka pietruszki
• sól, pieprz czarny, majeranek
Przygotowanie:
1. Domowy zakwas - do wysokiego naczynia wsyp mąkę i zalej ją taką ilością wrzącej wody, aż uzyskasz gładką masę. Dolej pozostałą wodę. Dodaj 3 ząbki czosnku, liście laurowe i ziele angielskie. Naczynie przykryj i owiąż gazą. Odstaw na 3 dni w ciepłe miejsce. Raz na dzień delikatnie zamieszaj. Po 3 dniach przerzedź zakwas. W ostateczności możemy posiłkować się gotowym zakwasem.
2. Rozpuść łyżkę masła, grzyby pokrój i podsmaż na tłuszczu. Zalej bulionem i gotuj do czasu aż grzyby wyraźnie zmiękną.
3. Dodaj zakwas, śmietanę, wyciśnięty ząbek czosnku oraz odrobinę majeranku. Dopraw szczyptą soli i pieprzu.
4. Jajka ugotuj na twardo. Kiełbasę parz przez ok. 20 minut. Jajka pokrój na ćwiartki, a kiełbasę w kółka.
5. Do każdej porcji żurku dodaj kiełbasę i jajka. Posyp posiekaną natką świeżej pietruszki.
Biała kiełbasa z konfiturą z cebuli
Składniki:
Kiełbasa
• 1 kg surowej, białej kiełbasy
• 1 cebula
• 1 litr bulionu
• 4 łyżki masła
• 2 łyżki mąki
• 1 kieliszek wina
• sok z cytryny
• szczypta cukru
Konfitura z cebuli
• 5 cebul
• 3 łyżki cukru trzcinowego
• 150 ml wina i wody
• 4 łyżki octu balsamicznego
• 6 łyżek oliwy
• pieprz
• sól
Przygotowanie kiełbasy
W pierwszej kolejności ugotuj kiełbasę do miękkości w rondelku z bulionem. Dodaj łyżkę masła i całą cebulę. Przed samym podaniem należy zasmażyć masło z mąką i pomieszać wraz z sosem, winem i sokiem z cytryny. Dodaj następnie szczyptę cukru i zagotuj – kiełbasa gotowa!
Konfitura z cebuli
Przygotowanie konfitury z cebuli rozpocznij od rozgrzania oliwy w rondlu o grubym dnie. Dodaj obraną i pokrojoną w pióra cebulę. Całość podsmaż aż cebula się zeszkli. Dodaj cukier i gotuj do momentu rozpuszczenia. Do wszystkiego dolej wino i wodę. Następnie gotuj na bardzo małym ogniu, aż cebula będzie miała pożądaną miękkość, reszta musi wyparować (potrwa to około godziny). Na koniec dodaj ocet balsamiczny, sól oraz pieprz.
Powstałą konfiturę włóż do słoika, aby ostygła. Tuż przed podaniem gorącą kiełbasę polej sosem z konfiturą z cebuli.
Komentarze (0)