Prezes PGE GiEK został... wiceprezesem. Jaką dodatkową funkcję powierzono szefowi koncernu?  - Zdjęcie główne

Kopalnia i Elektrownia Prezes PGE Górnictwo i Energetyka Konwencjonalna – Andrzej Legeżyński, objął funkcję wiceprezesa Towarzystwa Gospodarczego Polskie Elektrownie.

Istniejące od 1990 roku Towarzystwo Gospodarczej Polskie Elektrownie działa w obszarze wytwarzania energii i zrzesza łącznie 183 osoby oraz 12 spółek wytwórczych.  Prezesem TGPE jest Ryszard Wasiłek, wiceprezes zarządu PGE Polskiej Grupy Energetycznej ds. Operacyjnych.

Koncern PGE GiEK poinformował właśnie, że stanowisko wiceprezesa TGPE powierzono Andrzejowi Legeżyńskiemu, prezesowi spółki PGE GiEK.

- TGPE posiada wieloletnie doświadczenie głównie w zakresie zapewnienia racjonalnego wykorzystania istniejącego potencjału wytwórczego elektrowni, współdziałania z przemysłem energetycznym w celu inicjowania postępu technicznego w elektroenergetyce oraz wprowadzania do polityki gospodarczej nowoczesnych zasad analiz ekonomicznych i technicznych – informuje Sandra Apanasionek, rzecznik prasowy PGE GiEK.

Jak dodaje, towarzystwo zajmuje się również inicjowaniem opracowań, prowadzeniem analiz w zakresie zmian organizacyjnych oraz rozwoju elektroenergetyki krajowej ze szczególnym uwzględnieniem sektora wytwarzania energii elektrycznej, a także współtworzy przepisy prawne w dziedzinie elektroenergetyki i prezentuje stanowiska elektrowni systemowych wobec władz centralnych kraju.

Przypomnijmy, że Andrzej Legeżyński od sierpnia tego roku jest prezesem spółki PGE GiEK. Karierę w energetyce zaczynał w 2002 roku w Elektrowni Turów. W latach 2006-2016 był zawodowo związany z brytyjską energetyką. Od 2017 r. pełnił funkcję zastępcy dyrektora – dyrektora technicznego Elektrowni Bełchatów. Natomiast w latach 2019-2020 był dyrektorem Elektrowni Bełchatów.