Opublikowano: wt, 16 lis 2021 10:39

Prezes PGE GiEK został... wiceprezesem. Jaką dodatkową funkcję powierzono szefowi koncernu?  - Zdjęcie główne

Kopalnia i Elektrownia Prezes PGE Górnictwo i Energetyka Konwencjonalna – Andrzej Legeżyński, objął funkcję wiceprezesa Towarzystwa Gospodarczego Polskie Elektrownie.

Istniejące od 1990 roku Towarzystwo Gospodarczej Polskie Elektrownie działa w obszarze wytwarzania energii i zrzesza łącznie 183 osoby oraz 12 spółek wytwórczych.  Prezesem TGPE jest Ryszard Wasiłek, wiceprezes zarządu PGE Polskiej Grupy Energetycznej ds. Operacyjnych.

Koncern PGE GiEK poinformował właśnie, że stanowisko wiceprezesa TGPE powierzono Andrzejowi Legeżyńskiemu, prezesowi spółki PGE GiEK.

- TGPE posiada wieloletnie doświadczenie głównie w zakresie zapewnienia racjonalnego wykorzystania istniejącego potencjału wytwórczego elektrowni, współdziałania z przemysłem energetycznym w celu inicjowania postępu technicznego w elektroenergetyce oraz wprowadzania do polityki gospodarczej nowoczesnych zasad analiz ekonomicznych i technicznych – informuje Sandra Apanasionek, rzecznik prasowy PGE GiEK.

Jak dodaje, towarzystwo zajmuje się również inicjowaniem opracowań, prowadzeniem analiz w zakresie zmian organizacyjnych oraz rozwoju elektroenergetyki krajowej ze szczególnym uwzględnieniem sektora wytwarzania energii elektrycznej, a także współtworzy przepisy prawne w dziedzinie elektroenergetyki i prezentuje stanowiska elektrowni systemowych wobec władz centralnych kraju.

Przypomnijmy, że Andrzej Legeżyński od sierpnia tego roku jest prezesem spółki PGE GiEK. Karierę w energetyce zaczynał w 2002 roku w Elektrowni Turów. W latach 2006-2016 był zawodowo związany z brytyjską energetyką. Od 2017 r. pełnił funkcję zastępcy dyrektora – dyrektora technicznego Elektrowni Bełchatów. Natomiast w latach 2019-2020 był dyrektorem Elektrowni Bełchatów.

• 13 dni temu | ocena +1 / -0

Augustyn

To jak u Dołęgi Mostowicza. Błyskawiczna kariera abnegatów i abderytów, błyskawiczne zmiany organizacyjne i kadrowe, które kosztowały już wielokrotnie więcej niż fundusz płac zatrudnionych w produkcji i utrzymaniu technicznym brutto... Sukcesy najlepiej wyjaśnia biuletyn PGE wzorowany metodycznie na takim pięknie wydawanym magazynie Kraj Rad i Kari... Rozwiń

• 14 dni temu | ocena +5 / -0

takie fakty

Najlepszy w reportażu był Sławomir Z. "Zarzuty? Jakie zarzuty, do sądu nic nie wpłynęło." Ktoś kiedyś powiedział, że jak kraść to miliony. Gość teraz ma swoją działalność i będzie wnioskował o grubą kasę.

• 14 dni temu | ocena +4 / -0

Przemyk

I pewnie ją dostanie, pisowski układ działa. Pis to najwięksi zlodzieje w dziejach Polski, nie dobrodzieje.

• 14 dni temu | ocena +4 / -1

To już przypomina przebieranie się po rewolucji francuskiej chłopstwa za burżuazję.

Ciekawe czy ktoś tam wolta od ampera odróżnia.

• 14 dni temu | ocena +4 / -1

Antek

Dycha z Sulmierzyc to już wznowiła działalność tego biura bo dobrej roboty szukam.

• 13 dni temu | ocena +0 / -0

Kotłowy

Uważajcie na nią bo to sygnalistka pierwszego sortu. Jaka ruda taka wredna.

• 14 dni temu | ocena +3 / -0

Pracuś

Za dużo roboty ma to sobie wziął 2 fuche

• 14 dni temu | ocena +5 / -0

Komu Elmen sprzedał robotę 😎

Remonty na PGE to przekręty dla zaufanych firm

• 14 dni temu | ocena +7 / -0

Jaro

Za mało zarabia na jednym stołku. Jakież to dobrozmianowe.

• 14 dni temu | ocena +7 / -3

swójna włościach. zalogowany

Może p. prezes sprawi że mieszkańcy Janówki nie będą wciąż nękani ponadgabarytowym, ponadnormatywnymi i ciągłym hałasem z taśmociągów i stacji napędowych z Odkrywki Szczerców. Da radę jak myślicie? Bo ja uważam że KWB Bełchatów dalej będzie uprawiać partyzantkę wyłączając na czas pomiarów dwa taśmociągi.

• 14 dni temu | ocena +23 / -0

Alberto

Aha,czyli znowu szykuje sie wspólne balowanie z dyrektorkami z Elbestu?

• 12 dni temu | ocena +16 / -0

nikoś zalogowany

i wspólne zamaczanie,nie tylko dziubków. Krążom a już historie o tym jak niektórzy z E się bawili a żonki nic nie wiedzą,wstyd

• 14 dni temu | ocena +11 / -0

Gozdek

Anzej to niech patologie i dziadostwo w Turowie wyjaśnia bo on jest teraz szefem i bierze kasę również za Turow. Ile tego węgla przysypali, ile tych maszyn zniszczyli?

• 14 dni temu | ocena +9 / -0

zosia

Anżej- to może tam wsadzicie bezgumowego Arturka??? bo biedny już nie wie ile tych wspólnych imprez jeszcze potrzeba- a wątroba już nie ta........

• 14 dni temu | ocena +0 / -2

jan uljan

zapraszam na mojego nowego lajfa

• 14 dni temu | ocena +10 / -2

ulybZ

PiS - kradł - kradnie - i będzie kradł. Przez 6 lat nawet kibla nie postawili. Podwoili zadłużenie kraju z 800 miliardów na 1,6 biliona. GDZIE SĄ TE PIENIĄDZE. Gdzie jest złoto z Anglii !

• 14 dni temu | ocena +2 / -6

POpaprani rozgrabili kraj

i twraz same problemy

• 14 dni temu | ocena +22 / -0

Znawca

Ale propaganda, kupujcie lampy naftowe. Poczytajcie o Turowie ile pisiory zmarnotrawili pieniedzy doprowadzajac do najwiekszej katastrofy w weglu brunatnym w 2016 roku. Żuka już przepytuja. Ile przysypali węgla i nikt jeszcze nie siedzi? Największa pisowska patologia jest na dolnym Śląsku, nawet tych co korzystają z pomocy PCK potrafią oszukać.

• 14 dni temu | ocena +8 / -0

Bolek

Ja też ciemną przyszłość widzę z takimi rządami.