W piątek, 15 marca, GIS wydał dwa komunikaty dotyczące żywności sprzedawanej w POLOmarkcei i Biedronce. W produktach wykryto bakterie i wirusy powodujące groźne choroby.
Niebezpieczny wirus w truskawkach
Pierwszy komunikat dotyczy truskawek pochodzących z Maroko, w których znajdowały się wirusy wywołujące wirusowe zapalenie wątroby typu A (WZW typu A).Szczegóły dotyczące produktu:
- Nazwa produktu: Truskawki świeże 500 g
- Numer partii: 0000/13-3120/2095
- Kraj pochodzenia: Maroko
- Importer: Dai Fruits SL Av. Ojos Negros 41, Sagunto, Valencia, 46520, Hiszpania
Produkt był wprowadzany do obrotu w Polsce przez dwa podmioty:
- Jeronimo Martins Polska S.A. ul. Żniwna 5 62-025 Kostrzyn
- REDENBERG Sp. z o.o. ul. Zabrzańska 24 41-700 Ruda Śląska
Co zrobić w przypadku zjedzenia zanieczyszczonych truskawek?
Spożycie zanieczyszczonego produktu może wiązać się z ryzykiem wystąpienia wirusowego zapalenia wątroby typu A. W takiej sytuacji należy skontaktować się z lekarzem.Jak przekazuje GIS uosób dorosłych częstym objawem zakażenia HAV jest żółtaczka, której towarzyszą objawy ogólne, tj. gorączka, brak apetytu, nudności, wymioty. Objawy te pojawiają się 2-7 tygodni od momentu zakażenia i mogą trwać nawet przez wiele tygodni. U dzieci ponad 90% przypadków zakażenia tym wirusem przebiega bez objawów lub z objawami niespecyficznymi, bez żółtaczki.
Sałatka jarzynowa wycofana ze sprzedaży
Drugi komunikat dotyczy natomiast sałatki jarzynowej, która dostępna była w POLOmarkecie. W jednej z partii produktu wykryto obecność bakterii Salmonella. Produkt został wycofany ze sprzedaży. W sklepach pojawiła się również informacja dla klientów dotycząca możliwości zwrotu sałatki.Szczegóły dotyczące produktów:
- Nazwa produktu: Sałatka jarzynowa 250 g
- Numer partii: 31 03 2024 047.AN
- Termin przydatności do spożycia: 31.03.2024
- Kod kreskowy: 5906734899833
- Producent: SEKO S.A., Zakładowa 3, 89-620 Chojnice
- Wyprodukowano dla: Polskie Supermarkety Sp. z o.o., Al. Jana Pawła II 22, 00-133 Warszawa
Jakie objawy daje zatrucie produktem z salmonellą?
Jak informuje GIS w przypadku wystąpienia objawów zatrucia pokarmowego po spożyciu wyżej wymienionego produktu, należy skontaktować się z lekarzem. Pierwsze objawy choroby pojawiają się w okresie od 6 godzin do 3-7 dni. Są to: bóle brzucha, gorączka, biegunka, odwodnienie, nudności, wymioty.Małe dzieci, osoby w podeszłym wieku lub z obniżoną odpornością narażone są na zakażenie o cięższym przebiegu, tzw. postać pozajelitową. Obserwuje się wówczas powstawanie ropni, zapalenie dróg żółciowych, płuc, opon mózgowo-rdzeniowych, stawów, szpiku kostnego, kości oraz posocznicę. Istnieje skuteczne leczenie salmonelloz.
Komentarze (0)