Ostrzeżenie dotyczy produktu: Jaja z chowu na wolnym wybiegu, 1-PL, świeżość klasa A, klasa wagowa M. Kluczowe informacje, na które konsumenci powinni zwrócić uwagę, to numer partii i data minimalnej trwałości: 12.08.2025 oraz kod umieszczony na skorupce: 1PL30031310.
Producentem jaj jest firma INVEST MICHEL, Mariola i Marek Michelis sp. j., z siedzibą przy ul. Ułańskiej 61 w Kobiernem (woj. mazowieckie, powiat miński).
To właśnie w tej partii wykryto obecność groźnych pałeczek bakterii Salmonella spp., które – jak przestrzega Główny Inspektorat Sanitarny – mogą prowadzić do poważnych zatruć pokarmowych, zwłaszcza jeśli produkt zostanie spożyty na surowo lub po niedostatecznej obróbce cieplnej.
Działania natychmiastowe
W obliczu zagrożenia producent zareagował zgodnie z obowiązującymi procedurami bezpieczeństwa żywności.
„Niezwłocznie po otrzymaniu informacji o przedmiotowej sprawie wdrożył procedurę wycofania produktu z rynku” – poinformował GIS.
Obecnie Organy Inspekcji Weterynaryjnej prowadzą postępowanie wyjaśniające, którego celem jest ustalenie przyczyn skażenia oraz potencjalnych dalszych zagrożeń. Równolegle Organy Państwowej Inspekcji Sanitarnej monitorują proces wycofania, dbając o to, by zakażony produkt jak najszybciej zniknął z obrotu handlowego.
Wycofanie partii to jedno z kluczowych narzędzi ograniczających ryzyko wystąpienia epidemii chorób pokarmowych. Niestety, nawet przy sprawnie przeprowadzonej akcji administracyjnej, część partii może już znajdować się w domowych lodówkach.
Jakie objawy daje salmonella? Na co zwracać uwagę?
Choć w większości przypadków zakażenie salmonellą daje objawy podobne do klasycznego zatrucia pokarmowego, może być szczególnie groźne dla osób starszych, dzieci, kobiet w ciąży i osób z obniżoną odpornością.
Najczęstsze objawy to silna biegunka, wymioty, gorączka, bóle brzucha i głowy.
Pojawiają się one zazwyczaj 6–72 godziny po spożyciu skażonego produktu, a czas trwania dolegliwości może wynosić od kilku dni do ponad tygodnia. W przypadku wystąpienia takich objawów po spożyciu podejrzanych jaj, GIS apeluje:
„W przypadku wystąpienia objawów zatrucia pokarmowego po spożyciu wyżej wymienionego produktu, należy skontaktować się z lekarzem.”
Dodatkowe informacje i pełna lista objawów znajdują się na stronie internetowej Głównego Inspektoratu Sanitarnego pod hasłem „Salmonelozy durowe i jelitowe”.
Co mają zrobić konsumenci? Konkretne zalecenia
GIS apeluje, by natychmiast sprawdzić numer partii jaj obecnych w domach. Jeśli znajdują się wśród nich te oznaczone kodem 1PL30031310 i datą minimalnej trwałości 12.08.2025, nie należy ich pod żadnym pozorem spożywać – nawet po ugotowaniu. Bakterie mogą być nadal niebezpieczne, jeśli jajo nie zostało poddane długiej obróbce termicznej w wysokiej temperaturze. Najlepiej całkowicie je zutylizować lub zwrócić do sklepu.
Komentarze (0)