Młodzi cukiernicy z ZSP nr 2 im. Romualda Traugutta zostali wicemistrzami Polski wśród uczniów szkół cukierniczych. Katarzyna Banasiak i Jakub Papuga rywalizowali z zawodnikami ze szkół w całej Polsce. W finałowej rywalizacji wzięło udział łącznie dwanaście dwuosobowych drużyn. Tematem przewodnim kulinarnych zawodów były… igrzyska olimpijskie.
Uczniowie musieli upiec po dwa torty w dwie i pół godziny. Pierwszy miał być udekorowany i pięknie wykończony, natomiast drugi dedykowany był już tylko dla degustujących jurorów. Ci docenili zarówno wygląd, jak i walory smakowe tortu przygotowanego przez bełchatowian, którzy zdobyli tytuł wicemistrzów Polski.
Katarzyna i Jakub do kulinarnych zawodów przygotowywali się pod opieką pani Beaty Duralskiej, a rad służył także Marek Trojanowski, właściciel firmy PIEK-POL z Bełchatowa, który współpracuje ze szkołą pod lasem i w ramach projektu przyjmuje uczniów na zawodowy staż.
Uczniowie z „Ekonomika” wcześniej brali udział w kursie cukierniczym w ramach projektu pn. „Dziś o jutrze – kursy i szkolenia dla uczniów i nauczycieli ZSP Nr 4 w Bełchatowie”, współfinansowanego ze środków unijnych.