Nieoczekiwana sytuacja na sesji Rady Miejskiej. Prezydent Mariola Czechowska wyszła z sali, później wydała oświadczenie

Opublikowano: czw, 30 sie 2018 13:16

Wydarzenia Na dzisiejszej sesji Rady Miejskiej doszło do sytuacji bez precedensu - zarząd miasta, dyrektorzy, koordynatorzy wydziałów magistratu oraz prezesi miejskich spółek opuścili Salę Herbową, przerywając tym samym swoje uczestnictwo w obradach.

Zaczątkiem do całej sytuacji była zacięta wymiana zdań pomiędzy radną Ewą Skorupą, a wiceprezydentem. W punkcie dotyczącym zmian w budżecie radna weszła w konfrontację z Ireneuszem Owczarkiem, kiedy dyskusja zaczęła robić się coraz bardziej gorąca, przewodnicząca rady Elżbieta Naturalna wyłączyła wiceprezydentowi mikrofon i zarządziła 5-minutową przerwę na ostudzenie emocji. Po przerwie do obrad zasiedli tylko i wyłącznie radni, sala opustoszała ze wszystkich urzędników włącznie z prezydentami.

Radni, którzy pozostali na sesji nie kryli swojego oburzenia, tym bardziej, że do sytuacji doszło na kilka minut przed punktem: "sprawy różne, zapytania, wolne wnioski". To właśnie w tym momencie obrad miała przetoczyć się dyskusja na temat fatalnej sytuacji finansowej niektórych miejskich spółek.

- Trochę próbuję zrozumieć tę nieobecność, jest to może sposób na to, by uniknąć powiedzenia na tej sali bardzo trudnych słów - mówiła podczas dyskusji przewodnicząca rady Elżbieta Naturalna. - Cokolwiek wcześniej się na tej sali zadziało, to jest ten moment, w którym pani prezydent być powinna. Długu jest ponad milion złotych za pierwsze półrocze, a Pani prezydent wychodzi z sali, ponieważ się chyba obraziła

- Różne były dyskusje, różne przepychanki, różne do siebie odnoszenie się i teksty, ale nigdy nie było takiej sytuacji, że: "zabiorę zabawki i pójdę do domu, bo na mnie ktoś krzyknął". Na terenie miasta jest dużo wybudowanych placów zabaw i serdecznie zachęcam, żeby te zabawki tam wziąć - mówił Dariusz Matyśkiewicz, radny z PLUSa.

Głos w dyskusji zabrał tez radny Krzysztof Pierzchała

- Poziom manipulacji zastosowany przez część radnych graniczy z absurdem. Ja mam dobrą pamięć, sytuacja która wydarzyła się na tej sali powstała, bo pani przewodnicząca zarządziła przerwę w momencie, kiedy wiceprezydent chciał wyjaśnić na spokojnie kwestie poruszane przez radną Skorupę. W tej chwili śmie pani mówić (do Elżbiety Naturlanej - przypis red.), że pani prezydent i wiceprezydenci lekceważą radnych? - mówił Pierzchała.

Po kilkunastominutowej wymianie zdań między radnymi postawiono wniosek formalny, by sesję zakończyć. Tak też się stało. Chwilę po zakończonych obradach do redakcji dotarło oświadczenia prezydent Marioli Czechowskiej, poniżej je prezentujemy:

Oświadczenie

W związku z tym, że po raz kolejny w tej kadencji, podczas sesji Rady Miejskiej w Bełchatowie, nie mieli możliwości zabrania głosu urzędnicy, wypowiadający się w sprawach ważnych dla mieszkańców, zdecydowałam o opuszczeniu obrad przez zarząd miasta, dyrektorów, koordynatorów wydziałów oraz prezesów miejskich spółek. Do sytuacji odbierania głosu przez przewodniczącą Rady Miejskiej w Bełchatowie osobom, występującym w imieniu Prezydenta Miasta Bełchatowa, dochodziło wielokrotnie. Jest to sytuacja niedopuszczalna, która nie sprzyja podejmowaniu konstruktywnych decyzji i szukaniu dobrych dla mieszkańców oraz miasta rozwiązań.

W porządku obrad sesji był bardzo istotny punkt dotyczący kondycji finansowej spółki PGM w Bełchatowie, ze względu na zaistniałą sytuację stanowisko miasta w tej sprawie zostanie przedstawione na konferencji prasowej w poniedziałek, 3 września. O miejscu i godzinie Państwa poinformujemy.

Mariola Czechowska

Prezydent Miasta Bełchatowa

PPoli

Natura to już całkiem odjechała. Z poziomem arogancji i z wagą.

• 3 lata temu | ocena +9 / -9

Amen

Nie ma czym się podniecać.Za jakies 15 lat większość bogatych emerytów będzie na górce.Młodzież wyjedzie bo w tm grajdole jest praca tylko dla dzieci prominentnych lub w hurtowniach czy sklepach.Miasto zbiednieje i się wyludni do ok.40-45 tyś.Będzie cicho i spokojnie.

Lokalny Patriota

Przez całą wasza kadencje nie zrobiliście nic dobrego. Miasto zaroslo jak nigdy wcześniej. Rewitalizacjs parku za 9mln to czyste złodziejstwo, dla tego zapladekowano to co tam robicie, sad jabłoniowy to kolejny przekręt nie wspominajac o ślicznych ławeczkach za grubą kasę ustawionych w miejscach gdzie nikt z nich nie korzysta np ul okrzei czy dą... Rozwiń

• 3 lata temu | ocena +13 / -13

Lila

Wcześniej źle, teraz jeszcze gorzej. Martwię się o nasz biedny Bełchatów

• 3 lata temu | ocena +35 / -35

Świadomy obywatel

Trzech Wyczachowskich mamy w wyborach, Wosockich i kogo jeszcze? Jakie jeszcze rodzinne klany utworzą się w naszym mieście? Czy okaże się ze Bełchatowianie będą utrzymywać trzy rodziny za co, za to ze nic nie robią? Weźcie się ludzie zastanówcie na co pozwalacie...

• 3 lata temu | ocena +21 / -21

Wyborca

Nowy program wyborczy. Rodzina pisowska na swoim +

Obiektywnie

A można gdzieś obejrzeć tą dyskusję między p. Skorupą a Owczarkiem obejrzeć. Bo na podstawie tych opisów i oświadczeń trudno sobie opinie wyrobić?

jasio

nie jestem lokalnym patriotą a moje dorosłe juz dziecko wyjechało stąd i nawet nie mysli o powrocie ( bo wlasciwie do czego tu wracać.) to smutno mi i przykro ze to miasto nie potrafi wygenerowac jednego porzadnego kandydata na prezydenta.od wielu lat te same osoby niekoniecznie kompetentne okupują te belchatowską politykę wcielając się w coraz t... Rozwiń

• 3 lata temu | ocena +2 / -2

Anka

Akurat z tych wymienionych to tylko Kuliński może zaprowadzić normalność w naszym mieście

• 3 lata temu | ocena +8 / -8

mks

A gdzie koalicjant Gryczka do końca kadencji od zarządzania ,wzorem jest PGM - 1.000.000. I to jest kandydat na prezydenta no cóż wstyd, wstyd,wsdyd.

Chrum chrum ....

O następny klakier na usługach jakiegoś politycznego pajaca. Gdzie sryczka ?? Moje jest mojsze niż twojsze, banda szmaciarzy, wszyscy tacy sami, byle ich wieprzek zasiadł na tronie w chlewiku to wtedy innym zrobi miejsce przy korycie.

• 3 lata temu | ocena +10 / -10

rodzina partyjna na swoim +

Zleciała się banda klakierów tych wszystkich nieudaczników. Brawo ten !! brawo tamten !!! Prześcigają się w pochlebstwach i dowalaniu innym a to wszystko w godzinach pracy (załatwionej po znajomości) na służbowych komputerach. Cyrk .... nieustający cyrk z tymi samymi PAJACAMI w rolach głównych.

M

Brawo Darek my cię popieramy Owczarka odesłać do Radomska

Basia

Mariolka

Ale "byków" narobiłaś Basiu,nie mogłaś wziąć słownika ortograficznego do rączki ???

Kg

Naucz się pisać.Byk na byku ale treść może być.

Mariola

I bykiem pogania ....

Ela

A co to za oświadczenie, a gdzie podpis obraźonej paniusi? Tyle czasu na stołku i brak wiedzy w podstawowych kwestiach? A gdzie ten Sekretarz, co tak stoi na straży instrukcji i procedur, nie powiedział, źe trzeba się podpisać??

• 3 lata temu | ocena +18 / -18

IO

Mało kto lubi Naturę. I ja delikatnie mówiąc niezbyt. Ale rozmowa z Owczrkiem przypomina rozmowę zczarną du*ą o północy, wiec dobrze że przerwalatę farsę.

• 3 lata temu | ocena +44 / -44

Dariusz z EBE

A ja ją lubię powinna zostać Prezydentem naszego pięknego miasta.

Jędrek

Brawo Ty !!!

• 3 lata temu | ocena +6 / -6

Zenek

Którą grupę masz że tak piszesz?

• 3 lata temu | ocena +44 / -44

wyborca

Natura na Prezydenta !!!

Ups

Jakie zioło palisz???

• 3 lata temu | ocena +51 / -51

Nickname

Oglądałem konferencje Janowskiej, temat tej kasy z kleszczowa rzeczywiście wypalił... Pani Posel moze pomoze w tym Bełchatowie Nie Czechowska ani Wysocki

Urszula

To jak słynny,legendarny Janosik ......

• 3 lata temu | ocena +25 / -25

Kleszczów

Ukraść jednym by dać zadłużonym .... Pani poseł to geniusz!!!

Pavlo

No proszę, przedstawiciel nowej uprzywilejowanej grupy społecznej się odezwał. Kleszczowiak co to mu się, z racji urodzenia na pewnym skrawku ziemi, wszystko za darmo należy.

• 3 lata temu | ocena +29 / -29

eBe

niby co ukraść kleszczowski tumanie, to twoje pieniądze ??? zarobiłeś je ??? to są środki publiczne które powinny pomóc całemu regionowi.

Aga

uwaga kleszczowski pazerniak w internetach

• 3 lata temu | ocena +27 / -27

Dzięki tym którzy chcieli rozmawiać

Jako pracownicy PGMu dziękujemy radnym za troskę i bardzo oczekujemy zmian . Pani prezydent niech wraca do szkoły . Bardzo dobra decyzja i działanie .

Anka

Lepiej żeby nie wracała do szkoły - jak ma tak uczyć jak rządzi to lepiej niech się zamie czymś innym

Misiek

Ktoś w końcu musi pozamiatać ten bajzel, może znajdzie się jakiś chętny??? Podejrzewam ze kandydaci przeczytają ten komentarz. Jak tak dalej pójdzie puszczą to miasto z torbami i nawet miliony kleszczowa Janowskiej nie pomogą...

obserwator

Młodzi walczą :) Prawda, że sympatyczne https://www.facebook.com/patrykmarjanpubliczny/videos/329016657925365/?hc_ref=ARRmEYYWDXhLVsUh5q-4jffiwafKvTKFP6I3Ll5Qen7iaWAwKjWM7inz4fnRhC7apHA&__xts__[0]=68.ARBlj4nmM7hjD1plmCB8XftKbibGC_RhiOQOK1xL9TP3dL3uWSipEm7w5TXmgjqpF1XZE97AF0oYUKH60yzhwKeV6jDOciwaUizFZLaBK4O5S4QgccIb3bZ2Jy6uc56c9VFlqXY&__t... Rozwiń

obserwatorka

Byłoby sympatycznie gdyby nie mieli powiązań z ONRem. A tak to z deszczu pod rynnę

Lans

I tleniona blondyna jak zawsze wszystko spier..liła.

• 3 lata temu | ocena +12 / -12

Rafał 311

Młody bez starszych nie istnieje. Już teraz była wybrana młoda nowa i co Cyrk i TAK By było z WAMI. Mlodzienicy głoni.

wyborca

Mam nadzieje na nowe pokolenie bełchatowian w radzie miasta. Postawmy na młodych!

Bryczka i kapral

tak trzymac gonic zimioki i psełdo pis

• 3 lata temu | ocena +38 / -38

Misiak

Szczerze nie widziałam ale styl bycia pana Owczarka to nie raz się dało zobaczyć w tym mieście więc się w ogóle nie dziwie że komuś nerwy puściły i mikrofon wyłączył. No ileż można być cierpliwym do prezentowanej prze Irka pogardy, chamstwa i wywyższania się, traktowania wszystkich dookoła jak niedouczonych ignorantów do któryc... Rozwiń

• 3 lata temu | ocena +42 / -42

Mieszkaniec

Ten awanturnik niech wraca do Radomska

• 3 lata temu | ocena +30 / -30

Jan

A ja się pytam po ch.... ta baba jest jeszcze na stanowisku? Radna pseudo katoliczka wykorzystująca kościół do polityki. Szkoda, że jej mundra Natura nie wyłączyła mikrofonu. A przecież to koleżanki.

• 3 lata temu | ocena +19 / -19

Bełchatowianka

Boże co porażka!!!! Żałuje każdego dnia kiedy pomyślę, że m.in. dzieje się to za moją przyczyną, nigdy więcej nie zagłosuję na taki cyrk!!! Nawet dzieci w piaskownicy kłócą się do końca o swoje zabawki a tu proszę, wielka dama z paziami opuszcza sale w obrazie, i nawet nie potrafi podpisać własnoręcznie oświadczenia - widać że to jakiś bubel... Rozwiń

• 3 lata temu | ocena +33 / -33

Wybory jesień 2018

Czekam na ostatnią sesję w październiku, na której przewodniczący wniesie o rozwiązanie Rady Miasta.

• 3 lata temu | ocena +13 / -13

tylkopis

ta naturalna zachowal sie jak faszystka z UE ta mw UE tez jak ktos chce prawde powiedziec to ma odbierany glos taka Nowoczesna forma demokracji unijnej

• 3 lata temu | ocena +45 / -45

Daro

Dobrze kobita zrobiła, myśleliscie, że urzadzicie sobie nawalanke przedwyborcza przed kamerami. Wy ja opluwacue po czym wyłączycie mikrofon....żenada.

• 3 lata temu | ocena +36 / -36

politruk

ta kobieta wybrana w demokratycznych wyborach na urząd prezydenta Miasta Bełchatowa powinna i ma obowiązek zachowywać się godnie i bronić interesów tych , którzy wybrali ją na to stanowisko, ale Ona najwyraźniej nie rozumie swojej funkcji, podobnie jak ten długopisik Duduś Endriu, myśli, że może się obrazić i zabrać swoje zabawki, alb... Rozwiń

• 3 lata temu | ocena +8 / -8

hmm

jak ma bronic interesow jak jej do glosu nie dopuszczaja odcinajac prad w mikrofonoie tak jak w parlamencie europejskim "demokracji" robia z kims kto mowi nie po linini tych faszystow z brukseli?

• 3 lata temu | ocena +6 / -6

Żenua

Trchórze stoją za tymi komentarzami. Obrażać innych zza komputera. Pseudopolacy

bogdan

wazeliniarzu obecnej władzy spieprzaj stąd dziadu- to cytat jednego z waszych guru niejakiego zimnego leszka

• 3 lata temu | ocena +60 / -60

Alireza

Pani Prezydent, dzięki internetowi mogłem śledzić dzisiejsze obrady sesji Rady Miasta i powiem tak: słyszałem ( nie po raz pierwszy) jak Pani wypowiadała się w temacie przyznania Panu Wójcikowi tytułu "Zasłużony dla Miasta Bełchatowa" i co chwilę słychać było eeeee, hmmmm, i stękanie, to już mój 3 letni syn potrafi się lepie... Rozwiń

Pawlak

Tak piękny trafiony komentarz. Gratuluję,..wszystkie te głupie pomysły to pełnego nocnika...wziela baba tolka banana do piaskownicy i namieszol w miescie rowno....i sunie mi sie pytanie dlaczego mariola stracila zaufanie do radzia wodzinskiego czyzby to jego wina ten dlug PGM

urzednik

Jej mieszkało dużo oj duzo..

Władek

3 letnie dziecko się tak pieknie wysławia ? Ale głupoty piszesz człowieku .....

• 3 lata temu | ocena +4 / -4

mieszkaniecokrzei

wal sie, sad jabloniowy jest bardzo fajny, jak wszystko urosnie bedzie to piekne miejsce.

• 3 lata temu | ocena +22 / -22

alirez

tiaaaa.... z pewnością, czadzone spalinami z pobliskiej ruchliwej drogi hahahhaaha widać, że wyłączyło Ci się myślenie...

Wójt Kozioł

narracja negacji

ostatni samuraj

Przez 8 ostatnich lat polcy i polaki ..... ups przez ostatnie 3 lata polcy i polaki ..... ups, kurde to samo wychodzi jak by nie patrzeć. hmmm w jakim ja państwie żyję, wam kury szczać prowadzać..... dopiszcie sobie sami buractwo i tyle

Toure

PGM? O czym tu rozmawiać. Przecież Pan Polak tam został vice-prezesem to zaraz ta firma będzie najlepiej prosperującą spółką w mieście. Podobno już niedługo w PGM będzie można kupić akcesoria do wędkowania w tym wędki, robaki i coś do zalania robaka

• 3 lata temu | ocena +59 / -59

Ajatollahi

Po raz kolejny zarówno Pani Prezydent, jak i wiceprezydenci oraz Sekretarz , a także sami radni pokazali, że nie są ludźmi poważnymi.Owszem wymiana zdań , nawet tych krytycznych jest jak najbardziej ok, aleto co dzieje się na każdej sesji zakeawa o śmieszność:, naczelny obrońca prezydent, radny Pierzchala to niech się zastanowi czy jego ... Rozwiń

trochejuzzyje

hahaha masz 6 lat? ... "...politykę (.nawet tą lokalną zostawcie tym....." tzn o kim piszesz? bo wg. mnie takie osoby nie istnieją!

• 3 lata temu | ocena +11 / -11

a ja zyje tu dłużej niz ty

a ja żyję tu dłużej niż ty i takiego cyrku jaki jest za tej pisowskiej kadencji to jak żyje w tym mieście to jeszcze nie było

Bełchatowianka

Co to jest : "kotytek pełen przywilejów " ,bo nie wiem Panie Ajatollahi ......

• 3 lata temu | ocena +28 / -28

admirał

inteligenty człowiek domyśli się, nawet jeśli komuś zdarzą się literówki, ale widać Bełchatowianka jest wyznawczynią pisowszczyzny w wykonaniu obecnej władzy nie tylko tej lokalnej i najwyraźniej czary katabasowskich czarnoksiężników przysłoniły ci kobieto myślenie

mlody2001

Śmiech na sali Niech przyjdą te wybory i rządy w swoje ręcę wezmą porządni specjaliści Niech żyje Bełchatów dla Bełchatowian Niech żyje Plus

M. Jagieła

Byłem, widziałem. Każdy wiedział, że pod koniec ma być poruszony temat PGM-u. Po prostu bardzo władzom na tym wyjściu zależało. Szkoda tylko pracowników, że musieli w tym brać udział, bo tak zażyczyła sobie pani prezydent (a może pan Owczarek?). Ciekaw jestem jak szybko pożałowano tej decyzji i jaką narrację teraz chce się temu nadać. ... Rozwiń

• 3 lata temu | ocena +12 / -12

qweq

milion złoty długu, mysle ze zatrudnienie 1000 osob tam i podniesienie kosztow za dojazdy i inne wydatki zalataja to

• 3 lata temu | ocena +18 / -18

Mocarz

Taki sposób. Nie wisz co masz powiedzieć, to odwal cyrk, a potem wydaj oświadcznie. Zyskasz czas, żeby wymyślić wytłumaczenie o kondycji spółek, zgonisz na poprzedników i jakoś to będzie. Co za as doradza takie rozwiązania?

• 3 lata temu | ocena +29 / -29

Wielbiciel

Zatrzepotala rzęsami , zabrała zabawki i sie obraziła...ale cyrk.....co ma do powiedzenia ...NIC!!

Back

Traci kontrolę nad sobą tak samo jak Matyskiewicz i Chrzanowski na koniec ich ostatniej kadencji. Powtórka z rozrywki

Józef

A teraz chce być prezydentem,a jeśli znów straci kontrolę nad sobą,jak kiedyś ......