Jedna z partii hamburgera drobiowego Classic, 250g, marki yano została wycofana ze sprzedaży. Jak poinformował GIS, w 1 z 5 próbek produktu wykryto pałeczki Salmonelli, co wiąże się z ryzykiem zatrucia pokarmowego.
Problem dotyczy partii o numerze 6350290081 i kodzie kreskowym: 5 900751 015603, którego producentem jest ANIMEX FOODS Sp. z o.o. Oddział w Opolu, ul. Drobiarska 4, 45-410 Opole, WNI 16610501. Na opakowaniu znajduje się również data przytomności do spożycia: 27.03.2024.
Zalecenia dla klientów
Produkt dostępny był m.in. w sklepach sieci Biedronka, która w ostatnich dniach przekazała swoim klientom komunikat producenta. Jak czytamy, osoby, które zakupiły hamburgera, proszone są o jego wyrzucenie lub zwrócenie do najbliższego sklepu, w którym został zakupiony. Wszystkim klientom, zwracającym produkt wraz z opakowaniem, zostanie oddany koszt jego nabycia.Co ważne produktu nie należy spożywać. Jeśli jednak ktoś już zjadł hamburgera i zauważył u siebie objawy zatrucia pokarmowego, powinien skonsultować się z lekarzem. Jak przekazuje GIS, w przypadku salmonellozy pierwsze oznaki choroby pojawiają się w okresie od 6 godzin do 3-7 dni od momentu kontaktu z czynnikiem zakaźnym i są to: bóle brzucha, gorączka, biegunka, odwodnienie, nudności, wymioty.
Zdarza się również, że zakażenie ma cięższy przebieg. Szczególnie narożne są na to małe dzieci oraz osoby starsze i z obniżoną odpornością. Wówczas mogą wystąpić takie objawy jak: powstawanie ropni, zapalenie dróg żółciowych, płuc, opon mózgowo-rdzeniowych, stawów, szpiku kostnego, kości oraz posocznicę. Co ważne istnieje skuteczne leczenie salmonelloz.
Komentarze (0)