W Galerii Olimpia w sobotę, 19 listopada, odbędzie się wyjątkowa akcja skierowana do miłośników roślin doniczkowych, których jest coraz więcej. W związku z rosnącą popularnością i zainteresowaniem uprawą roślin doniczkowych, Ośrodek Realizacji Inicjatyw wraz z bełchatowskim centrum handlowym organizuje akcję, w której udział będą mogli wziąć bełchatowianie i mieszkańcy regionu.
Na terenie centrum handlowego zostanie przygotowana przestrzeń, gdzie każdy będzie mógł przynieść roślinki, których już nie chce, nie radzi sobie z nimi, nie rosną u niego w domu dobrze albo po prostu ma już ich za dużo. Takie kwiaty uczestnicy akcji będą wymieniać między sobą. Rośliny można również odsprzedać za symboliczną kwotę albo zostawić do adopcji.
- Bardzo dużo osób w ostatnim czasie w moim otoczeniu zajmuje się taką domową uprawą roślin doniczkowych. Staje się to znowu modne, a że jest to też bardzo ekologiczne działanie i rośliny mają na nas bardzo pozytywny, to myślę, że warto promować takie działania. Szkoda, żeby rośliny lądowały w koszu, jeśli ktoś może je przygarnąć – mówi Ola Lont, organizatorka akcji.
Dodatkowo podczas wydarzenia odbędą się również warsztaty ekologiczne, podczas których dzieci będą tworzyć lampiony ze słoików pochodzących z recyklingu. Oprócz tego uczestnicy będą mogli wziąć udział w zajęciach z sadzenia roślin jesiennych.
- Można powiedzieć, że słoiczki staną się doniczkami dla sukulentów i rozchodników, które są bardzo odpornymi roślinami, więc możemy sobie pozwolić na przesadzanie ich o tej porze roku. Zależy nam, żeby dzieci mogły zabrać roślinki ze sobą do domów i żeby poczuły się zachęcone do posiadania roślin we wnętrzach – tłumaczy Ola Lont.
Jak dodaje, warsztaty ekologiczne w naszym mieście cieszą się popularnością, ale bazarek i punkt wymiany roślin będą miały miejsce pierwszy raz. Jest to zatem coś nowego dla mieszkańców, więc zdecydowanie warto wziąć w nich udział. Akcja odbędzie się w sobotę, 19 listopada, od godziny 14:00 do 18:00. Stoisko zlokalizowane zostanie w Galerii Olimpia przy strefie gastronomicznej.