Witryna chłodnicza niezbędna w cukierni! Dlaczego?
Urządzenie, jakim jest witryna chłodnicza, odgrywa niesamowicie istotną rolę w funkcjonowaniu każdej cukierni. Przynajmniej jedna (wiemy, że to i tak mało!) witryna chłodnicza powinna znaleźć się w każdym miejscu, które serwuje ciastka, torty, czekoladki i wiele innych przepysznych słodkości. Oto powody:
- Estetyka – wydawać by się mogło, że estetyka jest jedną z mniej ważnych funkcji spełnianych przez witrynę. Nic bardziej mylnego, bo człowiek je także oczami! Gość, który wchodzi do cukierni, musi zobaczyć to wszystko, co ma ona mu do zaoferowania. Estetycznie wyeksponowane produkty aż się proszą o to, by ich skosztować. Brak witryny chłodniczej = brak ekspozycji = brak klienta!
- Chłodzenie – estetyka eksponowanych produktów jest ściśle powiązana z funkcjonalnością urządzenia. Chłodzi, więc utrzymuje wyroby cukiernicze w odpowiedniej formie (estetyka!), zachowując ich smak i zapach (właściwości!).
- Bezpieczeństwo – określone produkty cukiernicze należy przechowywać w konkretnej temperaturze. Bez profesjonalnej witryny chłodniczej nie będzie to możliwe. Ustawienie parametrów urządzenia pozwoli ci przechowywać różnorodne produkty w idealnej dla nich temperaturze, sprawiając, że będą nie tylko smaczne, ale i bezpieczne do spożycia.
Najlepsza witryna chłodnicza – kryteria doboru
Chcesz kupić najlepszy możliwy model witryny chłodniczej do swojej cukierni? Musisz wziąć pod uwagę kilka istotnych parametrów urządzenia, by jego model odpowiadał potrzebom twojego lokalu.
Optymalny rozmiar witryny chłodniczej
Rozmiar witryny dostosuj do powierzchni cukierni. Upewnij się, że witryna wpasuje się w metraż i wystrój cukierni. Nie może stanowić przeszkody dla klientów i personelu lokalu.Pamiętaj, że często jedno urządzenie nie wystarczy. W przypadku średnich i dużych cukierni warto inwestować w bogatsze wyposażenie celem ekspozycji większej ilości produktów cukierniczych.
Temperatura i wilgotność chłodzenia
Wyroby cukiernicze mają różne wymagania dotyczące właściwej temperatury i wilgotności chłodzenia. To oznacza, że musisz przechowywać je w różnorodnych warunkach, a więc w wielu witrynach. Istnieje także inne rozwiązanie!Zainwestuj w witrynę chłodniczą wielofunkcyjną czy też wielokomorową, w której oddzielisz różne produkty cukiernicze od siebie, przechowując je w dostosowanych do ich wymagań środowiskach.
Organizacja i układ wnętrza
Określ ilość produktów, które zamierzasz przechowywać w witrynie i ich rozmiar. Wtedy wybór witryny o odpowiedniej pojemności i ilości półek stanie się prostszy.Twoja cukiernia oferuje różne produkty w różnych porach roku? Lody latem, ciasta przez cały rok? Uwzględnij to podczas zakupu urządzenia. Zyskasz możliwość dostosowania pracy urządzenia do pory roku.
Estetyka!
Zaczęliśmy od estetyki i na niej skończymy. Witryna chłodnicza musi być dostosowana swoim designem do wystroju twojej cukierni. Musi także mieć odpowiedni rodzaj oświetlenia, by wydobyć każdy detal z eksponowanego produktu cukierniczego.Tak właśnie powinno wyglądać poszukiwanie odpowiedniego urządzenia do twojej cukierni. Weź pod uwagę każdy jego aspekt wymieniony w tym artykule, a z pewnością kupisz właściwy model!