Pod lupę ekspertów portalu czytamyetykiety.pl trafiły szynki Pikok Pure z Lidla oraz Kraina Wędlin Nature z Biedronki. Oba produkty oferowane są w tej samej cenie – 5,99 zł za 100 g, ale różnią się znacząco składem. Warto przyjrzeć się tym różnicom, ponieważ składniki zawarte w szyneczkach mogą mieć wpływ na ich smak, kaloryczność oraz wartość odżywczą.
Szynka Pikok Pure z Lidla składa się w 95% z mięsa wieprzowego, a pozostałe składniki to: woda, sól, burak ćwikłowy, acerolę w proszku, marchew suszoną, rozmaryn suszony, naturalny aromat cytrynowy oraz bakterie fermentacji kwasu mlekowego. Burak ćwikłowy, marchew oraz acerolę dodaje się, by wzbogacić smak i nadać produktowi nieco więcej wartości odżywczych, ale także po to, aby poprawić wygląd oraz teksturę mięsa. Acerola to owoc bogaty w witaminę C, który dodaje nie tylko wartości odżywczych, ale także koloru.
Natomiast szynka Kraina Wędlin Nature z Biedronki zawiera mięso wieprzowe z szynki (104 g na 100 g produktu), sól, aromaty naturalne, białko wieprzowe kolagenowe, błonnik pszenny bezglutenowy, glukozę, przyprawy oraz ekstrakty z przypraw. Białko wieprzowe kolagenowe w połączeniu z błonnikiem pszennym bezglutenowym może wpływać na teksturę produktu, nadając mu bardziej zwartą i sprężystą konsystencję. W składzie tej szynki znajduje się także glukoza, która może być użyta jako substancja poprawiająca smak, ale również jako składnik zwiększający trwałość produktu.
Różnice kaloryczne i wartości odżywcze
Pomimo zbliżonej ceny, szynki te różnią się również pod względem wartości odżywczych. Szynka z Biedronki ma 114 kcal na 100 g, co oznacza, że dostarcza o 6 kcal więcej niż szynka z Lidla. Jednak, jeżeli chodzi o zawartość białka, to szynka Kraina Wędlin Nature oferuje nieco więcej – 20 g białka na 100 g, w porównaniu do 18,9 g białka w Pikok Pure. Zatem, mimo wyższej kaloryczności, szynka z Biedronki jest bogatsza w białko, co może być istotnym czynnikiem dla osób dbających o odpowiednią podaż tego makroskładnika.
Z perspektywy zdrowotnej eksperci uznali szynkę z Lidla za zdrowszą. „Ma mniej tłuszczów nasyconych, cukrów oraz soli – czyli składników, na których ilość warto uważać w codziennej diecie,” mówi specjalista. Oznacza to, że jeśli zależy nam na kontrolowaniu tych składników, szynka Pikok Pure będzie lepszym wyborem. Warto dodać, że w diecie zbyt duża ilość soli, tłuszczów nasyconych i cukrów może prowadzić do problemów zdrowotnych, takich jak nadciśnienie, choroby serca czy otyłość.
Magda Gessler i jej przepis na szynkę wieprzową
Warto jednak pamiętać, że szynki dostępne w sklepach to tylko jedna z wielu opcji. Często zachęcamy się do przygotowania własnych potraw w domu. W tym kontekście warto przytoczyć przepis Magdy Gessler na szynkę wieprzową, która różni się od gotowych produktów. Gessler zaleca użycie kilku składników marynaty: miodu, musztardy, czosnku, soli, oleju rzepakowego, papryki w proszku, wrzątku, masła i mąki. Taka szynka, przygotowana z wysokiej jakości mięsa wieprzowego, może być o wiele bardziej naturalna i pozbawiona sztucznych dodatków. Sposób przygotowania to natarcie mięsa marynatą, a potem pieczenie w odpowiedniej temperaturze. To alternatywa dla osób, które wolą mieć pełną kontrolę nad tym, co trafia na ich talerz.
Komentarze (0)