Płyn do dezynfekcji powierzchni powinien działać bio- i grzybobójczo już od pierwszego kontaktu
Kilkunastominutowe oczekiwanie, aż będzie można powrócić na stanowisko i do swoich obowiązków, w dłuższej perspektywie oznacza bezpowrotną utratę kilku cennych roboczogodzin. A przecież dezynfekcję należy przeprowadzać często. Inny przykład: restauracje. W lokalach gastronomicznych trzeba odkazić cały stół i krzesła po każdym kliencie. A wyłączenie stolika na jakiś czas zwiększa ryzyko, że goście oczekujący na wolne miejsca pójdą gdzieś indziej. Dlatego wybierając płyn do dezynfekcji powierzchni w firmie należy poszukać takiego preparatu, który działa szybko, od razu. Co znajduje się w składzie środków do błyskawicznej dezynfekcji? Eksperci branży BHP z firmy Alfa i Omega wskazują na mieszaniny alkoholi z dodatkiem substancji czynnej. Najczęściej spotykanym rozwiązaniem jest etanol w stężeniu 70%. Zdarzają się jednak płyny do dezynfekcji z niecodziennym, innowacyjnym składem.
Do elementów mających styczność z żywnością należy stosować preparaty zgodne z wymogami HACCP
Środki odkażające tej klasy są całkowicie bezpieczne. Aczkolwiek producenci zalecają, aby zdezynfekowaną powierzchnię jeszcze przetrzeć czystą wodą. Dzięki temu łatwiej pozbyć charakterystycznego, mocnego i cokolwiek drażniącego zapachu. Specjaliści wskazują również, żeby ściśle trzymać się zaleceń co do sposobu użycia. W przeciwnym wypadku rezultaty nie będą równie dobre. Znaczna część produktów BHP powinna pozostać wilgotna po spryskaniu, aby w pełni wykorzystać czas efektu biobójczego. Bakterie oraz prątki grzybów umierają po około minucie, natomiast neutralizacja wirusów zwykle wymaga pozostawienia płynu przez 2 minuty po aplikacji. Na koniec trzeba podkreślić, że odkażanie sprzętu medycznego i pomieszczeń przeznaczonych do działalności klinicznej przebiega z użyciem zupełnie innych preparatów. Każda branża ma inne wytyczne dot. czystości mikrobiologicznej i należy ich bezwzględnie przestrzegać.
Sprawna i skuteczna dezynfekcja. Które środki poradzą sobie z tym najlepiej?
Opublikowano: Aktualizacja:
Autor: materiał partnera
Przeczytaj również:
RozmaitościOd marca 2020 roku regularne dezynfekowanie wszelkich powierzchni urosło do rangi priorytetowego zadania. Wcześniej w wielu obiektach i lokalach przymykano oko na pewne wymogi i zalecenia sanitarne. Natomiast wybuch pandemii plus groźba kolejnych lockdownów spowodowały, że do zachowania bezpieczeństwa i higieny pracy przywiązuje się w końcu należytą wagę. Trzeba to jednak robić w taki sposób, aby odkażanie nie zaburzało normalnego rytmu działań.
Polecane artykuły:
wróć na stronę główną
Zarejestruj się w serwisie, aby korzystać z rozszerzonych możliwości portalu
e-mail
hasło
Nie masz konta? ZAREJESTRUJ SIĘ Zapomniałeś hasła? ODZYSKAJ JE