reklama

Mąka, woda i sól - czyli receptura zdrowego chleba na zakwasie Pracowni Piekarniczej Chlebodzieło

Opublikowano: Aktualizacja: 
Autor:

Mąka, woda i sól - czyli receptura zdrowego chleba na zakwasie Pracowni Piekarniczej Chlebodzieło - Zdjęcie główne
Udostępnij na:
Facebook

Przeczytaj również:

RozmaitościChlebodzieło jest nowo powstałym miejscem na kulinarnej mapie Bełchatowa, w którym zamiłowanie do chleba idzie w parze ze smakiem i zdrowiem, a nowoczesne pomysły przeplatają się z tradycją. „Ma być zdrowo, smacznie i prosto. Dobry chleb, to prosty chleb - taki, który nie potrzebuje żadnych dodatków oprócz masła. Miękka i chrupiąca skórka, aromatyczne i sprężyste wnętrze - taki chleb dla Was tworzymy” mówi Oliwia Wodzińska, właścicielka pracowni.

W Chlebodziele można zakupić chleby na zakwasie oraz słodkie i słone wypieki, które są wytwarzane ręcznie z mąk niestandaryzowanych, powstałych ze zmielenia zbóż z certyfikowanych upraw ekologicznych. Stałą ofertę piekarni stanowią chleby orkiszowe, pszenno-żytnie bochenki, chleby żytnie, focaccia, chałki, słodkie bułeczki na delikatnym zaczynie drożdżowym oraz wszystko inne, co piekarzom przyjdzie do głowy.

Wypieki Chlebodzieła są niebanalne: zawierają wysoki udział mąk razowych i często wzbogacane są zdrowymi dodatkami takimi jak pestki, nasiona, zioła, orzechy czy warzywa.

Proces przygotowania chleba i słodkości trwa w piekarni minimum 24 godziny. W tym czasie chleb powoli dojrzewa, kształtuje się jego smak i aromat.

„Najpierw mieszamy wodę z zakwasem i mąką, doprowadzając do procesu tzw. Fermentolizy, którą kończy dodanie soli do ciasta. Następnie ciasto zaczyna pracować, a my pomagamy mu się wzmacniać poprzez kilkukrotne naprężanie w formie składania. Gdy ciasto odpowiednio urośnie, jest porcjowane, zaokrąglane i formowane w bochenki, które poddane są nocnemu dojrzewaniu w lodówce. Chleby wypiekane są dopiero następnego dnia rano” opowiadają Konrad i Oliwia.

Pracownia Chlebodzieło mieści się na ul. Św. Barbary 2/1F i funkcjonuje w nieregularnym trybie pracy, zazwyczaj jest otwarta od wtorku do soboty, od godziny 10, ale niekiedy jest zamknięta przez cały tydzień. Informacje o otwarciu i zamknięciu pracowni są publikowane w mediach społecznościowych Chlebodzieła na Facebooku oraz Instagramie.

Chlebodzieło
ul. Św. Barbary 2/1F
97-400 Bełchatów
Facebook Chlebodzieło
Instagram Chlebodzieło

Udostępnij na:
Facebook
wróć na stronę główną

Zarejestruj się w serwisie, aby korzystać z rozszerzonych możliwości portalu

e-mail
hasło

Nie masz konta? ZAREJESTRUJ SIĘ Zapomniałeś hasła? ODZYSKAJ JE

Komentarze (0)
Wczytywanie komentarzy