W Chlebodziele można zakupić chleby na zakwasie oraz słodkie i słone wypieki, które są wytwarzane ręcznie z mąk niestandaryzowanych, powstałych ze zmielenia zbóż z certyfikowanych upraw ekologicznych. Stałą ofertę piekarni stanowią chleby orkiszowe, pszenno-żytnie bochenki, chleby żytnie, focaccia, chałki, słodkie bułeczki na delikatnym zaczynie drożdżowym oraz wszystko inne, co piekarzom przyjdzie do głowy.
Wypieki Chlebodzieła są niebanalne: zawierają wysoki udział mąk razowych i często wzbogacane są zdrowymi dodatkami takimi jak pestki, nasiona, zioła, orzechy czy warzywa.
Proces przygotowania chleba i słodkości trwa w piekarni minimum 24 godziny. W tym czasie chleb powoli dojrzewa, kształtuje się jego smak i aromat.
„Najpierw mieszamy wodę z zakwasem i mąką, doprowadzając do procesu tzw. Fermentolizy, którą kończy dodanie soli do ciasta. Następnie ciasto zaczyna pracować, a my pomagamy mu się wzmacniać poprzez kilkukrotne naprężanie w formie składania. Gdy ciasto odpowiednio urośnie, jest porcjowane, zaokrąglane i formowane w bochenki, które poddane są nocnemu dojrzewaniu w lodówce. Chleby wypiekane są dopiero następnego dnia rano” opowiadają Konrad i Oliwia.
Pracownia Chlebodzieło mieści się na ul. Św. Barbary 2/1F i funkcjonuje w nieregularnym trybie pracy, zazwyczaj jest otwarta od wtorku do soboty, od godziny 10, ale niekiedy jest zamknięta przez cały tydzień. Informacje o otwarciu i zamknięciu pracowni są publikowane w mediach społecznościowych Chlebodzieła na Facebooku oraz Instagramie.
Chlebodzieło
ul. Św. Barbary 2/1F
97-400 Bełchatów
Facebook Chlebodzieło
Instagram Chlebodzieło
Komentarze (0)