Ma być zdrowo, smacznie i prosto. Dobry chleb, to prosty chleb - taki, który nie potrzebuje żadnych dodatków oprócz masła. Miękka i chrupiąca skórka, aromatyczne i sprężyste wnętrze - taki chleb dla Was tworzymy - mówi Oliwia Wodzińska, właścicielka pracowni.
W Chlebodziele można zakupić chleby na zakwasie oraz słodkie i słone wypieki, które są wytwarzane ręcznie z mąk niestandaryzowanych, powstałych ze zmielenia zbóż z certyfikowanych upraw ekologicznych. Stałą ofertę piekarni stanowią chleby orkiszowe, pszenno-żytnie bochenki, chleby żytnie, z samopszy, focaccia, chałki, słodkie bułeczki na delikatnym zaczynie drożdżowym oraz wszystko inne, co piekarzom przyjdzie do głowy.
Wypieki Chlebodzieła są niebanalne: zawierają wysoki udział mąk razowych i często wzbogacane są zdrowymi dodatkami takimi jak pestki, nasiona, zioła, orzechy czy warzywa.
Proces przygotowania chleba i słodkości trwa w piekarni minimum 24 godziny. W tym czasie chleb powoli dojrzewa, kształtuje się jego smak i aromat.
Najpierw mieszamy wodę z zakwasem i mąką, doprowadzając do procesu tzw. Fermentolizy, którą kończy dodanie soli do ciasta. Następnie ciasto zaczyna pracować, a my pomagamy mu się wzmacniać poprzez kilkukrotne naprężanie w formie składania. Gdy ciasto odpowiednio urośnie, jest porcjowane, zaokrąglane i formowane w bochenki, które poddane są nocnemu dojrzewaniu w lodówce. Chleby wypiekane są dopiero następnego dnia rano - opowiadają Konrad i Oliwia.
Pracownia Chlebodzieło mieści się na ul. Św. Barbary 2/1F i jest otwarta od wtorku do soboty, od godziny 8 do 18, w sobotę do 14. Wszystkie aktualności pracowni są publikowane na Facebooku oraz Instagramie.
Komentarze (0)