Czym jest kawa bezkofeinowa?
Zaparzenie kawy z minimalną ilością kofeiny jest możliwe, dzięki procesowi zmniejszenia lub usunięcia kofeiny z ziaren kawy. Proces ten jest nazywany mianem dekofeinizacji. Warto wiedzieć, że nawet po tym procesie w napoju może występować śladowa ilość kofeiny. Przyjmuje się, że filiżanka kawy bezkofeinowej może zawierać od 1 do 5 mg kofeiny. W praktyce niemal każdy napój przygotowywany na bazie ziaren kawowca posiada śladową ilość kofeiny.Wersja bezkofeinowa może być rozwiązaniem godnym rozważenia dla tych, którzy chcą ograniczyć spożycie kofeiny z różnych powodów. Na przykład dla osób wrażliwych na kofeinę, cierpiących na bezsenność lub dla kobiet w ciąży.
Odmiana bezkofeinowa wbrew stereotypom nie musi oznaczać rezygnacji z intensywnego smaku i aromatu. Współczesne nowoczesne metody dekofeinizacji pozwalają na zachowanie charakterystycznego profilu smakowego. Nie zmienia to jednak faktu, że smak kawy bezkofeinowej może się delikatnie różnić w zależności od zastosowanej metody dekofeinizacji Stosowane metody to między innymi metoda wodna oraz metoda zastosowania gazów nadkrytycznych. Z reguły przyjmuje się, że metoda wodna pozwala zachować więcej walorów smakowych.
Rozwinięty rynek kawy bezkofeinowej
Współcześnie zakup wersji bezkofeinowej nie stanowi większego problemu. Nowoczesne palarnie kawy oferują coraz szerszy wybór ziaren bezkofeinowych, a producenci wprowadzają innowacyjne smaki i mieszanki, by zaspokoić gusta różnych konsumentów.Źródło zdjęcia: Franz12 - stock.adobe.com