Reklama

Jemy jak kiedyś

Opublikowano: Ostatnia modyfikacja:
Autor:

Jemy jak kiedyś - Zdjęcie główne

UDOSTĘPNIJ NA: UDOSTĘPNIJ NA:

Przeczytaj również:

Rozmaitości Lubimy się gościć, biesiadować, zasiadać przy stołach z przyjaciółmi i rodziną. Na spotkania wykorzystujemy takie okoliczności jak Święta, jubileusze, urodziny, ale także po prostu wolne weekendy. Siedzimy, rozmawiamy, jemy.. ale co jeść, by było naprawdę smacznie?

Kiedyś to było...

Taki zwrot pada niemal na każdej imprezie, w której biorą udział osoby mające 40 i więcej lat. I nie dotyczy to tylko normalnych zmian pokoleniowych i podejścia do życia. Bardzo często te słowa padają w kontekście tego, co jemy. Podobno nie ma już takich chlebów, wędlin, dżemów, słodyczy... Podobno wszystko – albo niemal wszystko – jest gorsze w smaku i mniej zdrowe, niż lat temu parędziesiąt. Trochę w tym prawdy jest na pewno. Masowa produkcja żywności pociągnęła ze sobą stratę jej jakości. Ilość konserwantów, środków zapachowych, barwników , polepszaczy smaku bywa nieraz zastraszająca. Ale nie oznacza to, że „dawnego” jedzenia faktycznie nie ma. Jest po prostu trudniej dostępne, no i niestety droższe, niż to, co znajdujemy na półkach marketów. Nadal działają małe, lokalne piekarnie, piekące chleb według tej samej receptury do pół wieku. Tak samo i masarnie, którzy wytwarzają wędliny tak samo dobre, jak za naszych ojców. Te tradycje nie zginęły, stały się jednak trudniej dostępne, a dotarcie do dobrego sklepu z wędlinami wymaga nieraz rozpytywania znajomych czy długich poszukiwań. A nieraz – wcale nie.

Sklepy internetowe ratują sytuację?

Ciężko znaleźć branżę, która nie wykorzystuje potencjału internetu, by dotrzeć ze swoją ofertą do jak najszerszego grona odbiorców. Nie inaczej jest w przypadku produktów spożywczych. To właśnie dzięki nim na rynku dostępne są również produkty lokalne, regionalne, tradycyjne. Kupić bez większego problemu możemy więc sery z małych serowarni, dżemy robione ze świeżo zbieranych owoców, miód, ryby czy wędliny.

Właśnie te ostatnie dostępne są w ofercie sklepu pod wszystko mówiącą nazwą – wedliny.pl. To oferta produktów regionalnych prosto z Podhala. Przeróżne wędliny wyrabiane na miejscu i z miejscowego mięsa. Ze zwierząt, karmionych naturalnymi paszami, a z tak świetnego produktu naprawdę łatwo jest zrobić zachwycające w smaku wyroby. Kiełbasy, parówki, pasztety, boczki czy kabanosy (https://www.wedliny.pl/produkty/kabanos/), które powstały w oparciu o receptury przekazywane z pokolenia na pokolenie. Wędzone w dymie drzewnym, pachnące i pysznie smakujące.

Dostawa takich wędlin nie jest żadnym problemem – wszak kurierzy kursują tak często, że przesyłki są dostarczane nawet z dnia na dzień. Odpowiednio zabezpieczone na czas przewozu, byśmy mogli mieć pewność, że trafią na nasze stoły świeże i doskonale dopełniające codzienny posiłek, spotkanie z przyjaciółmi czy też imprezę rodzinną. I smakują tak, jak powinny. Tak, jak kiedyś.

 

UDOSTĘPNIJ NA: UDOSTĘPNIJ NA:
wróć na stronę główną

Zarejestruj się w serwisie, aby korzystać z rozszerzonych możliwości portalu

e-mail
hasło

Nie masz konta? ZAREJESTRUJ SIĘ Zapomniałeś hasła? ODZYSKAJ JE