Nowe dania gotowe
Pamapol S.A. jest jednym z liderów dań gotowych w Polsce. Produkuje dania gotowe, a także konserwy mięsne, pasztety, zupy gotowe oraz warzywa konserwowe. Aby sprostać zmieniającym się oczekiwaniom konsumentów, firma musi się rozwijać. Pamapol inwestuje w badania i nowatorskie produkty. Firma opracowała projekt nowatorskiej gamy dań typu convenience o wysokich walorach prozdrowotnych. Żywność convenience to nowoczesne produkty jednorazowe, jednoporcjowe, nadające się do zjedzenia na ulicy lub podczas przerwy w pracy. Projekt objął kilka etapów prac. Rozpoczęto od opracowania składu recepturowego dań typu convenience, dotyczyło to ośmiu zup warzywnych typu krem o wysokim potencjale prozdrowotnym. Zupy musiały być smaczne i zdrowe. Dobór warunków procesu otrzymywania dań uzyskano podczas etapu badań przemysłowych w skali wielkolaboratoryjnej. Dobrano optymalne opakowania dla nowej gamy produktów. Konieczne było również prognozowanie terminów przydatności do spożycia nowych produktów. Następnie zweryfikowano proces produkcji dań gotowych w warunkach rzeczywistych, zoptymalizowano oraz określono warunki brzegowe gwarantujące otrzymywanie produktów o najwyższej jakości.
Profity
Opracowane w ramach projektu nowatorskie dania typu convenience, dzięki zwiększeniu udziału w diecie pełnowartościowych produktów spożywczych, wpływają pozytywnie na zdrowie społeczeństwa. Jednorazowa i jednoporcjowa żywność produkowana i sprzedawana jest w formie szybkiej, bezpiecznej i łatwej do przygotowania. Nowy trend wpasowuje się w współczesny styl polskich konsumentów fit chcących jeść mniej, ale zdrowiej. Z tego powodu małe opakowania, ale charakteryzujące się wysoką jakością i oryginalnością zdobywają nie tylko rynek, ale i serca konsumentów.
Dotacje z UE
Nasze najbliższe otoczenie zmienia się na dobre dzięki funduszom unijnym. Dzięki dotacjom przedsiębiorcy mają szanse na opracowanie nowych produktów i chętniej rozwijają swoją działalność. Całość projektu pn. „Opracowanie przez Pamapol S. A. nowatorskiej gamy dań typu convenience o wysokich walorach prozdrowotnych” została zrealizowana z Regionalnego Programu Operacyjnego Województwa Łódzkiego. Wartość projektu to 2 458 679,05 zł, z czego dofinansowanie z Unii Europejskiej wyniosło 1 288 833,68 zł.