Rejestracja i logowanie

Bełchatowski specjał na liście regionalnych produktów. Zgadnijcie co to za smakołyk?

Wydarzenia 30-07-2020 Autor: Greg Foto: Urząd miasta w Bełchatowie
28
Bełchatowski specjał na liście regionalnych produktów. Zgadnijcie co to za smakołyk?

„Wyborowa krówka bełchatowska” znalazła się wśród  blisko 150 smakołyków i potraw z terenu województwa łódzkiego, które zostały wpisane na Listę Produktów Tradycyjnych. Magistrat zachęca mieszkańców Bełchatowa i okolic do zgłaszania innych lokalnych przysmaków. Okazuje się, że na listę trafiły też inne regionalne produkty m.in. ze Szczercowa.

Blisko 150 lokalnych przysmaków i wyrobów z województwa łódzkiego znalazło się Liście Produktów Tradycyjnych. Okazuje się, że również nasze miasto ma swój smakołyk, który znalazł się w tym prestiżowym zestawieniu. To „wyborowa krówka bełchatowska”, której początki w Bełchatowie sięgają lat międzywojennych, a później Fabryki Cukierniczej Milko. Zakład wytwarzał te cukierki według starych receptur i technologii. Obecnie produkcją krówek w naszym mieście zajmuje się firma Majami, która jest kontynuatorem wieloletniej tradycji. W 1996 roku doszło bowiem do współpracy, a następnie połączenia Majami i Milko.

- Historia krówki bełchatowskiej rozpoczęła się w latach międzywojennych, kiedy to wytwarzanie cukierków było bardzo utrudnione. Cukierki krówki jednak były łatwe w produkcji, bo do ich wytworzenia wystarczyły składniki wykorzystywane w domu, takie jak: cukier, masło, mleko, syrop. Krówki w tamtym czasie były jednymi z nielicznych słodyczy możliwych do spożywania przez dzieci i dorosłych – czytamy w opisie produktu na oficjalnej stronie Ministerstwa Rolnictwa i Rozwoju Wsi.

A jak powstawał ten bełchatowski przysmak? Wymienione surowce mieszane były ze sobą w misce lub garnku, a następnie gotowane do odpowiedniej temperatury przez odpowiednio długi czas. Po ugotowaniu masa krówkowa wylewana była na blachy, gdzie odbywał się proces jej chłodzenia.

- Podczas tego etapu ważne było, aby masa odpowiednio skrystalizowała, a powstały cukierek był kruchy i twardy z charakterystyczną tzw. „łezką” w środku. „Łezka” to taki etap krystalizacji cukierka, w którym cukierek z zewnątrz ma skrystalizowaną otoczkę, a w środku płynno-likworową konsystencję – tak opisywany jest proces wytwarzania tego smakołyku.

Po wystudzeniu masę kroiło się w taki sposób, aby powstały pojedyncze kostki cukierków. Wszystkie czynności wykonywano ręcznie. Jednak najbardziej charakterystyczną czynnością przy wyrobie krówki było jej ręczne zawijanie w papierek.

- Często domownicy siadali przy stole i śpiewając pieśni zawijali cukierki, wrzucając je do koszyków. W latach 50. do pakowania krówek używano dostępnych w tamtych czasach opakowań, najczęściej był to zwykły, szary parafinowany papier. Sposób wytwarzania krówek był całkowicie ręczny, a ich delikatne traktowanie powodowało, że cukierki utrzymywały długo ciągnącą konsystencję i nie kruszały. Dziś w regionie bełchatowskim ciągnąca krówka jest nadal bardzo charakterystyczna, znana i uwielbiana przez lokalną społeczność. Jedyną zmianą, jaka nastąpiła w produkcji krówek jest taka, że krówkę można wytwarzać w różnych smakach i zawijać w kolorowe etykiety – czytamy na ministerialnej stronie.

Na liście Produktów Tradycyjnych Ministerstwa Rolnictwa i Rozwoju Wsi zanazło się też wiele innych przysmaków regionalnych m.in. ogórki kwaszone spod Wielunia, masło tradycyjne naturalne szczercowskie, gołąbki z Osin.

- Mogą się na niej znaleźć wyłącznie wyroby, które mają wysoką jakość, przynajmniej 25-letnią tradycję wytwarzania, a także są związane z kulturą i historią naszego województwa. Co równie ważne muszą być również wytwarzane właśnie w naszym regionie – informuje bełchatowski magistrat.

Kategorii produktów jest osiem: mleczne, mięsne, rybołówstwa, warzywa i owoce, piekarnicze i cukiernicze, oleje i tłuszcze, miody oraz gotowe dania i potrawy. Wciąż można zgłaszać lokalne produkty. Wniosek o wpis na LPT trzeba złożyć w Urzędzie Marszałkowskim Województwa Łódzkiego – Departamencie Rolnictwa i Ochrony Środowiska (al. Piłsudskiego 8 90-051 Łódź). Dodatkowych informacji udzielają pracownicy łódzkiego urzędu marszałkowskiego pod numerem tel. 42 291 97 67. Szczegóły zamieszczone są także na ich stronie – www.lodzkie.pl/rolnictwo.

komentarze (28)
Dodaj komentarz

"...starych receptur i technologii..." to prawda bo ta masa krowkowa jest krojona SZPACHELKAMI murarskimi i oczywoscoe dotykana wiele razy przez wielu roznych pracownikow gołymi rekami tak tak ciekawe co na to covidowcy hahahahahahahahahaha

Karwa a już myślałem że prazoki po domiechowicku aj jaj ja jak szkoda ze nie

a gdzie śledź i wódka????

Serek wędzony na torfie?

A gdzie jest bimber ? 

WESZŁA USTAWA CENZURY. STOP HEJT! ZANIM DODASZ KOMENTARZ, POMYŚL. NIKT W SIECI NIE JEST ANONIMOWY. ZA OBRAŹLIWE LUB ŁAMIĄCE PRAWO KOMENTARZE GROZI ODPOWIEDZIALNOŚĆ KARNA. Średnio co 2-3 tygodnie sprawy obraźliwych komentarzy są zgłaszane przez poszkodowanych na policję. Większość autorów wpisów zostaje namierzona na podstawie adresów IP i ukarana.

szkoda, że ta ustawa cenzury blokuje prawdę wypowiedzianą ustami zmęczonych już obywateli, zmęczonych dewiacjami, fanaberiami i oszustwami i obłudą rządzącej klasy, ale i opozycji...

O kurde, już myślałam, że oscypek emoji

Jedyny w swoim wydaniu bełchatowski smród!!!

Autorka artykułu nie dodała że przy zawijaniu krówek w papierki należy śpiewać pieśni patriotyczne

przy pakowaniu wyrobów z kurczaków, też śpiewamy.. ...żeby nie POdjadać.. a w Piśmie Świętym napisane jest, żeby nie wiązać pyska wołom, kiedy mielą ziarno przy kieracie. ..a lewactwo wmawia nam, że kierat, to wynalazek nowych czasów...

B lubie krowki

Nasze wedliny szynka wedzona I lokalne warzywa I owoce

No właśnie, czemu nie ma chlebka z Politanic

Nasz chleb jest przepyszny z Politanic tylko w Belchatowie

B dobry jest bel hatowski chleb z Politanic

Gdzie go kupić w Bełchatowie?

Na rynku, sklep Niezapominajka

Vanilka i niebieski q Grochlicach i koło rynku u Tereni Młynarskiej. NAJLEPSZY CHLEBEK Z POLITANIC

Nie lubię MAJAMI emoji

Zamelduj to koniowi

A ja lubię

A gdzie nasza parówka smoleńska nasza nowość przysmak od Antoniego z Warszawy.

Ja myślę, że należy jeszcze wpisać na tą zaszczytną listę świeżo skoszoną półtora metrową trawę z całego Bełchatowa emoji

A już myślałem że chodzi o tradycyjnego Łyka Szczercowskiego emoji

Mnie bardzo smakuje bełchatowski chleb z Lasek.

Bardzo dobry jest chleb razowy ze Szczercowa.

Potwierdzam, razowy że Szczercowa wymiata!

dodaj komentarz
Średnio co 2-3 tygodnie sprawy obraźliwych komentarzy są zgłaszane przez poszkodowanych na policję. Większość autorów wpisów zostaje namierzona na podstawie adresów IP i ukarana.
Czytaj także