Trwający dwa miesiące konkurs miał proste zasady. Wystarczyło przygotować potrawę z wykorzystaniem sezonowych warzyw i owoców i zrobić jej zdjęcie. Do rywalizacji zgłoszono 37 fotografii. Komisji konkursowej spodobało się pięć prac. Starosta Waldemar Wyczachowski podziękował na spotkaniu z laureatami za ich zaangażowanie i podjęcie wyzwania.
- To nie pierwsza nasza inicjatywa skierowana do mieszkańców powiatu, która cieszyła się zainteresowaniem – powiedział starosta. - Zakończony konkurs jest dowodem na kreatywność jego uczestników. Potrawy prezentują się na zdjęciach bardzo apetycznie, aż chciałoby się powiedzieć: szkoda, że to tylko zdjęcia.
Zwycięska fotografia Małgorzaty Rojek prezentuje kawałki kolorowych owoców w słoiku. Uwagę jury zwróciło też ozdobienie go słonecznikiem.
- Urzekło mnie pokazanie piękna natury i tego, co ona daje – powiedział Rafał Gucia, członek jury, Dyrektor Rezydencji Dwór Polski. - Z punktu widzenia marketingowego jest to po prostu fantastyczne zdjęcie, pokazujące połączenie smaków lata z pięknym kwiatem, symbolem słońca.
Agata Raszewska, właścicielka cukierni także podkreśliła wartości płynące z fotografowania potraw:
- Gdybym w karcie z menu zobaczyła takie zdjęcie faszerowanej cukinii, z pewnością bym ją zamówiła – podsumowała kolorową zapiekankę Elżbiety Jędraszek – Wujak.
Małgorzata Rojek, której przyznano pierwsze miejsce, otrzymała w nagrodę markowy blender, a także voucher na kolację w restauracji, jako wyróżnienie za zdjęcie faszerowanego kabaczka. Drugie miejsce i kosz słodkości za szpinakowy torcik z malinami otrzymała Martyna Wujak. Zestaw gadżetów powiatowych był nagrodą za miejsce trzecie. Trafił do Elżbiety Jędraszek – Wujak. Barbara Janiszewska została wyróżniona voucherem na zakup tortu za zdjęcie placka z jabłkami.