Chodzi o chałwy produkowane przez Elis Ali Eski. Pierwsze problem z produktami tej formy pojawiły się już na początku stycznia. Jak się okazuje, sprawa przybrała większe rozmiary niż początkowo przypuszczano.
W wyniku dalszych działań podjętych przez Państwową Inspekcję Sanitarną, w związku z ostrzeżeniami publicznymi z dnia 03.01.2024 r. oraz z dnia 15.01.2024 r., wykryto obecność Salmonella również w innych partiach produktów i surowców wyprodukowanych przez podmiot Elis Ali Eski.
- W trakcie kontroli urzędowej stwierdzono, że w zakładzie produkcyjnym doszło do rażących uchybień sanitarnych. W związku z tym uznano, że producent nie był w stanie zapewnić bezpieczeństwa produktów wprowadzanych do obrotu, a tym samym konieczne jest wycofanie wszystkich produktów bez względu na numer partii, oznakowanych datami minimalnej trwałości „najlepiej spożyć przed 09.07.2025” oraz datami wcześniejszymi - informuje Główny Inspektorat Sanitarny.
Spożycie tych produktów wiąże się z potencjalnym ryzykiem zatrucia pokarmowego. Ich listę znajdziecie w galerii zdjęć pod artykułem.
Szczegóły dotyczące wycofywanych produktów:
Producent: Elis Ali Eski, ul. Gdyńska 32, 80-209 Tuchom
Działania podjęte przez przedsiębiorcę i organy urzędowej kontroli
Państwowy Powiatowy Inspektor Sanitarny w Kartuzach zakazał dalszego prowadzenia produkcji środków spożywczych w zakładzie Elis Ali Eski, ul. Gdyńska 32, 80-209 Tuchom do czasu przywrócenia kontroli nad bezpieczeństwem żywności, nakazał wycofanie wszystkich produktów z rynku oraz ich zniszczenie.
Producent „Elis” Ali Eski, ul. Gdyńska 32, 80-209 Tuchom podjął działania zmierzające do wycofania produktów z obrotu.
Zalecenia dla konsumentów
Konsumenci, którzy kupili wskazane w komunikacie produkty, nie powinni ich spożywać. W przypadku wystąpienia objawów zatrucia pokarmowego po spożyciu wyżej wymienionych produktów, należy skontaktować się z lekarzem. Informacje na temat objawów związanych z zakażeniem Salmonella zawarte są na stronie internetowej pod hasłem „SALMONELOZY DUROWE I JELITOWE”.
Komentarze (0)