Tuż przed świętami wielkanocnymi rodzice chętniej kupują dzieciom tzw. "jajka niespodzianki". Niestety okazuje się, że należy zachować wyjątkową ostrożność, bo mogą one zawierać niestety też... innego rodzaju niespodziankę, której z całą pewnością nikt nie chciałby doświadczyć. Czekoladowe jajka mogą bowiem doprowadzić do... zatrucia salonellą.
Główny Inspektor Sanitarny w Polsce poinformował właśnie o dobrowolnym wycofaniu przez Ferrero Polska Commercial części produktów marki Kinder. Jako powód wskazano na potencjalne powiązanie z ogniskiem zatruć pokarmowych wywołanych salmonellą.
O jakie produkty chodzi?
- Kinder Schokobons 46 g, 125 g, 200 g - data minimalnej trwałości: Od 25.05.2022 do 23.08.2022 (wszystkie partie)
- Kinder Niespodzianka Maxi 100g - data minimalnej trwałości: 21.08.2022 (Partie: L355R03---, L356R03---, L004L03---, L006L03---)
- Kinder Niespodzianka Maxi 100g - data minimalnej trwałości: 17.09.2022 - 18.09.2022 (Partie: L356R03---)
- Kinder Maxi Mix 133g - data minimalnej trwałości: 21.08.2022 (Partie: L322RWPJ, L323RWPJ, L354RWPJ, L013LWPJ, L039LWPJ)
- Nie należy spożywać produktów z partii objętej komunikatem. W przypadku wystąpienia objawów zatrucia pokarmowego po spożyciu wyżej wymienionych produktów, należy skontaktować się z lekarzem - informuje GIS.
Jak przekazano w komunikacie, Ferrero podjęło następujące działania: m.in. poinformowało klientów i rozpoczeło proces wycofywania produktów, poinformowało operatorów logistycznych w celu zablokowania i odizolowania wspomnianych produktów.
Komentarze (0)