Sanepid ostrzega przed partią chipsów
Główny Inspektorat Sanitarny wydał ostrzeżenie publiczne dotyczące żywności. Chodzi o popularne chipsy warzywne. Wykryto w nich wysoki poziom akryloamidu.
- Akrylamid jest to substancja, która w naturalny sposób powstaje w żywności podczas poddawania półproduktu metodom obróbki termicznej takiej jak: pieczenie, grillowanie, smażenie. Według ekspertów może zwiększać ryzyko powstawania nowotworów u ludzi - podaje serwis dietetycy.org.pl.
Zdaniem ekspertów częste spożywanie produktów zawierających akrylamid może zwiększyć ryzyko występowania chorób serca, oraz może wywoływać przewlekły stan zapalny w organizmie.
- W wyniku badań przeprowadzonych przez Państwową Inspekcję Sanitarną stwierdzono wysoki poziom akryloamidu w chipsach warzywnych wymienionych w ostrzeżeniu. Na podstawie oceny ryzyka Narodowego Instytutu Zdrowia Publicznego PZH – Państwowego Instytutu Badawczego należy uznać, że produkt ten może stanowić zagrożenie dla zdrowia konsumenta – informuje w swoim komunikacie Główny Inspektorat Sanitarny.
Szczegóły dotyczące produktów:
- Produkt: Go Pure, Chipsy warzywne mix bezglutenowe Bio 40 g
- Numer partii: B 277 090784
- Data minimalnej trwałości: 04.05.2024
- Producent: Yellow Chips B.V., Fabrieksweg 6, NL-8304 AT Emmeloord, Niderlandy
- Dystrybutor w Polsce: Eko-Wital Sp. z o.o., Staniewicka 5, 03-310 Warszawa
- Działania podjęte przez przedsiębiorców i organy urzędowej kontroli Firma Eko-Wital Sp. z o.o. rozpoczęła proces informowania odbiorców i wycofywania produktu z obrotu – dodaje Główny Inspektorat Sanitarny.
Organy urzędowej kontroli żywności monitorują proces wycofywania.
- Zalecenia dla konsumentów: Nie należy spożywać partii produktu określonego w tym komunikacie – podkreśla GIS.
Komentarze (0)