Opublikowano:

Karuzela w radach nadzorczych miejskich spółek. Kto stracił, kto zyskał stanowisko? - Zdjęcie główne

Wydarzenia Już podczas pierwszej wspólnej konferencji prasowej prezydent Marioli Czechowskiej i wiceprezydenta Dariusza Matyśkiewicza zapowiadano szereg zmian na stanowiskach w miejskich spółkach, dziś jak się okazuje stają się one faktem!

Czechowska pytana o zmiany w miejskich spółkach w miniony piątek, 1 lutego poinformowała o objęciu stanowiska prezesa MZK przez swojego dotychczasowego zastępcę – Ireneusza Owczarka. Wówczas padło również pytanie, czy to jedyna zmiana, usłyszeliśmy wówczas, że: „absolutnie nie”. Podczas tego samego spotkania z dziennikarzami prezydent zapowiedziała, że „jak najbardziej” też szykują się roszady w Radach Nadzorczych. Wskazywała, że kluczowy będzie obecny tydzień. No i słowa dotrzymała. Szereg zmian wprowadzono wczoraj.

Na oficjalnej stronie Wod Kanu już możemy przeczytać nowy skład Rady Nadzorczej. Odwołany z niej został Cezary Wachecki, a jego miejsce zastąpiły aż dwie osoby (tym samy RN powiększyła się o jednego członka): Mirosław Grzybowski i Magdalena Chrzanowska. Pozostali członkowie: Henryk Makowski (przewodniczący RN) i Alina Cybulska – Karbownik (członek) nadal pełnią swoją funkcję.

W Radzie Nadzorczej PGMu nie zasiadają już: Sylwia Rozpara, która pełniła funkcję wiceprzewodniczącej oraz Katarzyna Miśkiewicz (sekretarz). Miejsce obu pań zajęli: Mirosław Gutknecht, Jan Bednarek i Jacek Szawel, tym samym podobnie jak w przypadku Wod Kanu i tu Rada powiększyła się o jednego członka. Na stanowisku przewodniczącego nadal pozostaje Waldemar Zasada.

Ze stanowiskami w Radzie Nadzorczej w spółce TBS pożegnali się Michał Kosędka i Alina Jarecka (wiceprzewodnicząca) Kto zastąpił ich miejsce? Krzysztof Magnucki i Mikołaj Janik. Z kolei z Rady Nadzorczej spółki MZK odwołani zostali: Jan Bednarek (przewodniczący) i Marek Olkiewicz. Nowi członkowie Rady to: Łukasz Janik, Marcin Nowak oraz Robert Siwiaszczyk.

Czy to koniec personalnej karuzeli. Nic na to nie wskazuje, bo magistrat w przekazanej odpowiedzi podkreśla, że:

- Pełne składy nowych Rad Nadzorczych miejskich spółek będą znane w połowie lutego, wówczas przekażemy Państwu kompleksowe informacje na ten temat.