reklama
reklama

Karmelizowane migdały. Prosta przekąska świąteczna z przepisu finalisty MasterChefa

Opublikowano: Aktualizacja: 
Autor:

Karmelizowane migdały. Prosta przekąska świąteczna z przepisu finalisty MasterChefa - Zdjęcie główne

Udostępnij na:
Facebook

Przeczytaj również:

WydarzeniaDo świąt zostały już ostatnie chwile. W kuchniach trwają wielkie przygotowania, pieczenie ciast i gotowanie wigilijnych potrwa. Z propozycją prostej i smacznej przekąski pachnącej świątecznym piernikiem przychodzi również finalista programu MasterChef Nastolatki z Bełchatowa. Sprawdź, jak przygotować karmelizowane migdały.
reklama

Serniki, pierniczki, makowce i nie tylko. Już niedługo na stołach w mieszkaniach wielu osób zagoszczą świąteczne przysmaki. Nie wszyscy jednak są fanami ciast, część osób lubi chrupiące przekąski, które można przegryzać, oglądając „Kevina samego w domu” i inne bożonarodzeniowe hity. Dla tych osób z pomocą przychodzi Antek Lis, pochodzący z Bełchatowa finalista programu MasterChef Nastolatki.

Karmelizowane migdały – jakich składników potrzeba?

Do przygotowania przekąski nie potrzeba wielu składników. Samo wykonanie również jest bardzo proste i szybkie. Jak łatwo się domyślić do wykonania karmelizowanych migdałów potrzebne są właśnie migdały. Niezbędny będzie również cukier i woda, a jeśli chcemy dodać im więcej świątecznego klimatu, Antek proponuje dosypanie przyprawy do piernika.

reklama

Dokładne proporcje składników:

  • 300 g migdałów
  • 150 g cukru
  • 75 ml wody
  • 4 łyżeczki przyprawy do piernika
  • pomarańcza
 

Jak przygotować karmelizowane migdały

Szczegółowe wykonanie przekąski można znaleźć na instagramie prowadzonym przez Antka pod nazwą miska.liska_. Najpierw na patelni należy skarmelizować cukier zmieszany z wodą i przyprawą dla piernika. Następnie należy dorzucić migdały, a na koniec można dodać startą pomarańczę. Gdy uzyskają złocisty kolor, należy ściągnąć je z patelni i przełożyć na papier do pieczenia, tak by się nie sklejały. Po ostygnięciu przekąska będzie gotowa.

reklama

Dlaczego warto jeść migdały?

Migdały są jednym z najzdrowszych orzechów, jakie możemy wprowadzić do naszej diety. Bogate w białko, zdrowe tłuszcze oraz całą gamę witamin i minerałów, są prawdziwą skarbnicą zdrowia. Migdały dostarczają dużo witaminy E, która wspiera regenerację komórek i chroni skórę przed szkodliwym wpływem wolnych rodników. Są też bogate w magnez, wspomagający funkcjonowanie układu nerwowego i pracę mięśni.

Regularne spożywanie migdałów może pomóc w obniżeniu poziomu „złego” cholesterolu (LDL) oraz poprawić zdrowie serca. Dzięki wysokiej zawartości błonnika pomagają również w utrzymaniu prawidłowej pracy układu pokarmowego. Co więcej, migdały to świetna przekąska dla osób dbających o linię, ponieważ szybko zaspokajają głód i dostarczają energii.

reklama

Przygotowany przez Antka przepis będzie zatem świetnym pomysłem dla osób, które nie lubią objadać się w święta ciastami i innymi słodkimi przysmakami. Co więcej, można je dodać również do innych świątecznych deserów lub sprezentować bliskim.

reklama
reklama
Udostępnij na:
Facebook
wróć na stronę główną

Zarejestruj się w serwisie, aby korzystać z rozszerzonych możliwości portalu

e-mail
hasło

Nie masz konta? ZAREJESTRUJ SIĘ Zapomniałeś hasła? ODZYSKAJ JE

reklama
Komentarze (0)
Wczytywanie komentarzy
reklama
reklama