Reklama

Co robić, żeby nie chorować? O budowaniu odporności  Fitoterapeuta Anna Radoń

Opublikowano: pt, 4 lut 2022 10:47
Autor:

UDOSTĘPNIJ NA: UDOSTĘPNIJ NA:

Przeczytaj również:

Rozmaitości Okres zimowy to często czas, kiedy zastanawiamy się jak zadbać o naszą odporność, abyśmy nie narażali naszego organizmu na wracające infekcję wirusowe. O wzmocnienie odporności warto zadbać już w okresie jesiennym, natomiast nigdy nie jest za późno, aby rozpocząć kurację kiedy czujesz, że szybko się męczysz, źle śpisz czy często się przeziębiasz. Na temat odporności i jak o nią zadbać rozmawiamy z Anna Radoń z Zielarni w Bełchatowie.

Mówiąc o odporności w szczególności mamy na myśli nasze dzieci. One układ odpornościowy mają zwykle słabszy i często ulegają infekcjom wirusowym. Proszę podpowiedzieć jak można temu zaradzić?

A.R. Rzeczywiście w okresie zimowym bardzo dużo dzieci przeziębia się. Duży wpływ ma ograniczony brak ruchu na świeżym powietrzu, co za tym idzie brak witaminy D, którą uzyskujemy dzięki promieniom słonecznym. Tym samym zachęcam do suplementacji tą witaminą. Dla dzieci polecam też pyszne żelki z tranem bez posmaku ryby, oprócz oleju z wątroby dorsza żelki zawierają olej z wiesiołka, inulinę oraz witaminy A i D. Soki – to skuteczne i bardzo smaczne rozwiązanie. Te oferowane w moim sklepie są 100% naturalne, bezpośrednio wyciskane z owoców, nie zawierają substancji słodzących. Bardzo ważnym elementem diety są różnego rodzaju oleje tłoczone na zimno np. olej z czarnuszki, z awokado, konopny, z pestek dyni, sezamowy, które zawierają Omega 3 i 6, które z powodzeniem możemy dodawać do sałatek czy surówek. Warto również dbać o stan naszego układu pokarmowego poprzez probiotyki np. Narum. Od lat wiemy, że nasza odporność zaczyna się właśnie w jelitach.

Jak jeszcze można dbać o jelita? Wydaje się, że ten temat jest często omijany.

A.R. Rzeczywiście, ale zauważam coraz większą świadomość ludzi, przychodzą, dopytują jak mogą wspomóc swój układ trawienny, żeby funkcjonował prawidłowo. Osobiście zachęcam do wprowadzenia do jadłospisu kiszonek, soku z kiszonej kapusty czy kiszonych buraków. Wspomagają one namnażanie tzw. dobrych bakterii w jelicie, które przywracają równowagę flory bakteryjnej. Warto również zaopatrzyć się w ocet jabłkowy oraz kwas chlebowy. Innym sposobem na budowanie odporności jelit jest sok z aloesu, który dodatkowo reguluje ph żołądka, dlatego może być wykorzystywany w leczeniu symptomów wrzodów, nieżytu żołądka i stanów zapalnych układu pokarmowego. zawiera m.in. wit. A, C, E, B1, B2, kwas foliowy, cholinę, niacynę. Ma właściwości bakteriobójcze i przeciwzapalne, pomaga utrzymać w ryzach ilość nieprzyjaznych bakterii w jelicie, a tym samym  utrzymać równowagę jelitowej flory bakteryjnej. Moją ulubioną bombą witaminową jest sok z rokitnika, który stosowany jest ze względu na witaminy zawarte w miąższu. Ma 2,5 raza więcej witaminy C niż czarna porzeczka, zawiera witaminy E, F, K, P, kwas foliowy, prowitaminę A i D, ponadto olej rokitnikowy wpływa korzystnie na układ trawienny, wspomaga metabolizm, pomaga również w utrzymaniu prawidłowych czynności układu sercowo-naczyniowych można go zakupić w moim sklepie.

A co z dietą ? Co należy jeść, aby być bardziej odpornym?

A.R. Zacznijmy od tego, że pożywienie może chłodzić lub rozgrzewać organizm. W zimne dni ważne jest, aby go ogrzać. Postawiłabym na zupy zwłaszcza typu krem - pyszne, sycące i jakże mocno rozgrzewające. Nie bez przyczyny mówię o zupach krem ponieważ takie z łatwością podkręcimy smakiem ostrych przypraw, mam na myśli np. pieprz cayenne, gałkę muszkatołową, curry, chili oraz imbir. Wymienione przyprawy mają właściwości bakteriobójcze i oczyszczające co w rezultacie wzmacnia odporność. Najlepsze przyprawy to te bez chemii, z najczystszego zakątka Polski- Podlasia dostępne w mojej Zielarni.

Wydaje się, że dbanie o odporność to bardzo szeroki temat, a sposobów na jej utrzymanie jest naprawdę wiele.

A.R.W rzeczy samej. Jest bardzo wiele naturalnych sposobów, aby wzmocnić organizm i po prostu chorować mniej lub nie chorować wcale. Zachęcam do odwiedzin mojej Zielarni, gdzie zawsze służę wiedzą i poradami. W asortymencie mam dostępnych wiele produktów pomagających utrzymać zdrowie i odporność są to zioła, herbaty, oleje tłoczone na zimno, soki, syropy, zdrową żywność, suplementy diety, miody oraz wiele wiele innych.

Zielarnia Anna Radoń

ul. Św. Barbary 2 ( Binków), Bełchatów

Śledź nasz profil na FB:

Tel. 577-131-055



UDOSTĘPNIJ NA: UDOSTĘPNIJ NA:
wróć na stronę główną

Zarejestruj się w serwisie, aby korzystać z rozszerzonych możliwości portalu m.in. czytać ekskluzywne materiały PREMIUM dostępne tylko dla zalogowanych użytkowników i prowadzić dyskusję na portalowym forum i aby Twoje komentarze były wyróżnione.

e-mail
hasło

Nie masz konta? ZAREJESTRUJ SIĘ Zapomniałeś hasła? ODZYSKAJ JE

Komentarze (0)

Wysyłając komentarz akceptujesz regulamin serwisu. Zgodnie z art. 24 ust. 1 pkt 3 i 4 ustawy o ochronie danych osobowych, podanie danych jest dobrowolne, Użytkownikowi przysługuje prawo dostępu do treści swoich danych i ich poprawiania. Jak to zrobić dowiesz się w zakładce polityka prywatności.

Wczytywanie komentarzy