reklama

Patelnia stalowa – którą najlepiej wybrać?

Opublikowano: Aktualizacja: 
Autor:

Patelnia stalowa – którą najlepiej wybrać? - Zdjęcie główne

Udostępnij na:
Facebook

Przeczytaj również:

RozmaitościZałóżmy, że stoimy przed sklepową półką, na której srebrzy się rząd stalowych patelni… Widzimy więc przed sobą najróżniejsze ich rodzaje. W głowie świta nam myśl: którą z nich wybrać? Która w największym stopniu spełni nasze wymagania? Podobne trudności nastręczać może kupno tego produktu przez Internet. W poniższym artykule przedstawimy więc zarys wymogów, którym sprostać powinna stalowa patelnia.

Zadanie, które postawimy przed naszą patelnią będzie bardzo proste. Sprowadzi się ono do przygotowania nam zdrowego i smacznego posiłku. Chcemy poza tym, żeby został on przygotowany w jak najszybszym czasie, by podgrzany był równomiernie, oraz zachował swą ciepłotę na długo.

Jak widzimy – nie są to wygórowane wymagania. Jeśli obecnie posiadana przez nas patelnia spełni wszystkie powyżej wypisane wymogi – to gratulujemy – nie musimy jej wymieniać. Zaryzykować można jednak stwierdzenie, że przyda się nam w kuchni nowa patelnia stalowa.

Patelnia stalowa GERLACH Prestige 28cm; źródło: Prymus AGD

Jakość stali patelni i jej powłoki nieprzywierające

Jak przed chwilą stwierdziliśmy posiłek powinien być przede wszystkim smaczny. W patelni odpowiadają za to warstwy nieprzywierające. Dzięki nim jedzenie nie przywrze do jej powłoki. Wspomniane warstwy mogą być wykonane z różnych materiałów: począwszy od teflonu, poprzez kamień (jak marmur, czy granit), na tytanie – kończąc.

Dzięki dobrej jakości powłokom ochronnym pokarm nie zachodzi w związki chemiczne z żywnością nawet w najwyższych temperaturach, których efektem jest metaliczny posmak naszych potraw.

Patelnia stalowa a zdrowie

Poza dobrym smakiem, nasz posiłek powinien być także zdrowy. Również i za to odpowiedzialne są wspomniane powyżej powłoki ochronne. Na dobrej jakości produkcie smażyć bowiem można z niewielkim tylko dodatkiem tłuszczu, albo zupełnie bez niego. Efektem tego nasze posiłki staną się mniej kaloryczne, a my zbędne kilogramy zmienimy na sportową sylwetkę.

Wytrzymałość stalowej patelni

Dobrej jakości stal będzie także w znacznej mierze odporna na rdzewienie, a także uszkodzenia: zarówno te powstałe w wyniku działania wysokich temperatur, jak i fizyczne zadrapania, czy obtłuczenia. Z dużą dozą prawdopodobieństwa można więc stwierdzić, że wysokiej jakości patelnia stalowa – będzie znacznie bardziej wytrzymała niż jej tańsza alternatywa i posłuży nam o wiele dłużej.

Podsumowanie

Jak więc widzimy – problematyka kupna patelni stalowej nie jest bynajmniej prosta. Produkt ten spełniać powinien szereg powyżej opisanych warunków. Jeśli po przeczytaniu powyższego artykułu nadal mieć będziemy wątpliwości na który dokładnie model się zdecydować – to warto o radę zapytać pracownika sklepu internetowego przez chat. Należy jednak bezwzględnie trzymać się zasady – kupna jedynie w dobrych i sprawdzonych sklepach, jak dla przykładu Prymus AGD.

Udostępnij na:
Facebook
wróć na stronę główną

Zarejestruj się w serwisie, aby korzystać z rozszerzonych możliwości portalu

e-mail
hasło

Nie masz konta? ZAREJESTRUJ SIĘ Zapomniałeś hasła? ODZYSKAJ JE