Zadanie, które postawimy przed naszą patelnią będzie bardzo proste. Sprowadzi się ono do przygotowania nam zdrowego i smacznego posiłku. Chcemy poza tym, żeby został on przygotowany w jak najszybszym czasie, by podgrzany był równomiernie, oraz zachował swą ciepłotę na długo.
Jak widzimy – nie są to wygórowane wymagania. Jeśli obecnie posiadana przez nas patelnia spełni wszystkie powyżej wypisane wymogi – to gratulujemy – nie musimy jej wymieniać. Zaryzykować można jednak stwierdzenie, że przyda się nam w kuchni nowa patelnia stalowa.
Patelnia stalowa GERLACH Prestige 28cm; źródło: Prymus AGD
Jakość stali patelni i jej powłoki nieprzywierające
Jak przed chwilą stwierdziliśmy posiłek powinien być przede wszystkim smaczny. W patelni odpowiadają za to warstwy nieprzywierające. Dzięki nim jedzenie nie przywrze do jej powłoki. Wspomniane warstwy mogą być wykonane z różnych materiałów: począwszy od teflonu, poprzez kamień (jak marmur, czy granit), na tytanie – kończąc.Dzięki dobrej jakości powłokom ochronnym pokarm nie zachodzi w związki chemiczne z żywnością nawet w najwyższych temperaturach, których efektem jest metaliczny posmak naszych potraw.
Patelnia stalowa a zdrowie
Poza dobrym smakiem, nasz posiłek powinien być także zdrowy. Również i za to odpowiedzialne są wspomniane powyżej powłoki ochronne. Na dobrej jakości produkcie smażyć bowiem można z niewielkim tylko dodatkiem tłuszczu, albo zupełnie bez niego. Efektem tego nasze posiłki staną się mniej kaloryczne, a my zbędne kilogramy zmienimy na sportową sylwetkę.
Wytrzymałość stalowej patelni
Dobrej jakości stal będzie także w znacznej mierze odporna na rdzewienie, a także uszkodzenia: zarówno te powstałe w wyniku działania wysokich temperatur, jak i fizyczne zadrapania, czy obtłuczenia. Z dużą dozą prawdopodobieństwa można więc stwierdzić, że wysokiej jakości patelnia stalowa – będzie znacznie bardziej wytrzymała niż jej tańsza alternatywa i posłuży nam o wiele dłużej.