Kto powinien unikać młodych warzyw ?
Polskie nowalijki szklarniowe są dostępne w handlu od marca do maja, natomiast nowalijki rosnące na polu trafiają do nas dopiero na przełomie maja i czerwca. Pamiętajcie, że nowalijki kupione w sklepie wczesną wiosną nie mają tak intensywnego smaku i zapachu jak warzywa gruntowe. Zawierają także mniej witamin ze względu na ograniczoną ilość światła słonecznego. Ponadto, nawożone są nawozami mineralnymi, szczególnie azotowymi, które mogą kumulować się w warzywach, co jest szkodliwe dla naszego zdrowia. Do tego wywołują uczulenia i zatrucia. Najwięcej azotanów gromadzą takie warzywa jak szczypiorek, sałata, kapusta, burak liściowy i rzodkiewka, najmniej pomidory i ogórki.Nadmierne spożycie nowalijek może wywoływać bóle brzucha, wysypki skórne, a także zaburzenia pracy tarczycy. Dlatego też z młodymi warzywami na talerzu nie powinny przesadzać osoby z alergiami, wrzodami żołądka, chorujące na zespół jelita wrażliwego oraz tarczycę. Nowalijek absolutnie nie powinniśmy podawać maluchom do 1 roku życia. Nie zaleca się podawania ich również dzieciom do 3 roku życia. Starszaki mogą je jeść, jednak i w tym przypadku należy zachować umiar i obserwować dziecko, czy nie ma jakiś niepożądanych reakcji po zjedzeniu wczesnych warzyw.
Nie rezygnujcie z nowalijek, ale zacznijcie sami hodować
Czy w związku z tym należy zrezygnować z nowalijek. Oczywiście, że nie. Warto jednak zwrócić uwagę na to, od kogo kupujemy warzywa i w jakich warunkach są uprawiane. Jeżeli nie mamy co do tego pewności, sami możemy pokusić się o wyhodowanie własnych warzyw. Można to zrobić w przydomowym ogródku, jak i w doniczce, którą ustawimy na parapecie, np. w kuchni.Z portalu Zielony Ogródek dowiadujemy się, że przy dobrej pogodzie, sezon możemy rozpocząć już w drugiej połowie marca, wysiewając do gruntu rzodkiewkę, szpinak i roszponkę, gdyż ich nasiona wschodzą przy temp. 5°C i dobrze sobie radzą z krótkotrwałymi przymrozkami. Inną propozycją na początek sezonu jest również sałata masłowa oraz cykoria endywia, które mimo delikatnego wyglądu, znoszą spadki temp. nawet do -5°C. Zbiory wysianych w marcu warzyw są uzależnione od gatunku i mogą rozpocząć się już po 40 dniach (rzodkiewka). Na sałatę przyjdzie nam jednak poczekać nieco dłużej, bo od chwili siewu do zbioru mija ok. 4-5 tygodni. Jeżeli dotąd nie posadziliście nowalijek, to doskonała chwila, aby to zrobić i cieszyć się wyhodowaną przez siebie rzodkiewką czy koperkiem.
Kiedy posadzić pomidory, ogórki, buraki i inne ciepłolubne warzywa? Przeczytaj o tym na Zielonym Ogródku
Komentarze (0)