Dieta półpłynna - dlaczego jest istotna po operacji i zabiegu?

Opublikowano:
Autor:

Dieta półpłynna - dlaczego jest istotna po operacji i zabiegu? - Zdjęcie główne

Udostępnij na:
Facebook

Przeczytaj również:

Rozmaitości Są sytuacje, kiedy na naszym obiadowym talerzu nie może wylądować kotlet, kasza czy chrupiąca sałata. Jeśli szykujemy się na takie badania diagnostyczne, jak kolonoskopia czy rektoskopia, pokarmy o stałej konsystencji powinny opuścić na pewien czas nasz jadłospis. Z kolei po poważniejszym zabiegu laryngologicznym bądź stomatologicznym spożywanie normalnych posiłków może być utrudnione lub wręcz niemożliwe. Jednocześnie dbanie o zbalansowane pożywienie jest ogromnie ważne dla prawidłowego funkcjonowania i wspomaga chociażby gojenie ran. Idealnym rozwiązaniem w takim przypadkach jest dieta półpłynna.

Wartościowe koktajle czyli dieta półpłynna

Taka dieta wcale nie musi oznaczać nudnego jadłospisu. Jej główną cechą jest taka forma pokarmu, która ułatwia jego przyjmowanie i trawienie. Jeśli wskazana jest dla nas dieta półpłynna, powinniśmy wybierać produkty ubogie w błonnik. Ciemne pieczywo absolutnie odpada. Najlepszym wyborem będą zupy klarowane i kleiki. Nie zapominajmy o regularnym piciu wody, świetnie podziałają również ziołowe herbatki. W naszym menu na diecie półpłynnej powinny znaleźć się takie specjały, jak: kisiel, kleik, ryż, makaron, gotowane mięso i ryby. Jeśli czeka nas zabieg, spokojnie możemy sobie pozwolić na posiłki kaloryczne bogate w witaminy, białka oraz mikroelementy. Lepiej zapobiegać ewentualnym niedoborom, stąd zaleca się przyjmowanie wysokoenergetycznych preparatów odżywczych. 

 Co można jeść przed kolonoskopią?

Przede wszystkim zmiana diety przed zabiegiem kolonoskopywm bądź rektoskopowym konieczna jest już tydzień wcześniej. Przez okrągłe 7 dni wybierajmy jedynie posiłki lekkostrawne. Gdy do zabiegu zostaną trzy dni, unikajmy pokarmów z pestkami, jak winogrona czy truskawki. Z kolei 48 godzin wcześniej pacjent powinien przejść na dietę półpłynną - bez tłustych mięs czy sałatek. W ostatnim dniu przed zabiegiem czeka nas już wyłącznie dieta płynna. Przez ostatnie 14 godzin dopuszczane są jedynie napoje, jak wody czy herbata. Takie żywienie zapewni nam świetnie oczyszczone jelita, choć jednocześnie osłabi organizm. Dlatego ważnym jest, by przyjmować preparaty energetyczne - pomogą nam się zregenerować i wzmocnią odporność. Dietę przed każdym zabiegiem należy koniecznie skonsultować z lekarzem.

Idealna dieta po zabiegach laryngologicznych

Jeśli przeszliśmy operację szczęki, najważniejsze będzie białko pełnowartościowe, które nasz organizm wykorzysta jako składnik budulcowy i energetyczny. Świetnym rozwiązaniem jest wtedy dieta płynna lub półpłynna. Podobnie po operacji przegrody nosowej musimy zrezygnować z pokarmów o stałej konsystencji. Kurczak w chrupiącej panierce absolutnie nie przyniesie ulgi w opuchliźnie, a może wręcz doprowadzić do niebezpiecznych podrażnień. Wbrew pozorom dieta półpłynna konieczna jest również po lżejszych zabiegach, jak wyrwanie zęba. Obrzękniętej jamie ustnej najlepiej pomoże dwudniowa kuracja z płynnymi pokarmami. Nie lekceważmy stanu zdrowia po chirurgicznym usuwania zębów czy migdałków. 

Są przypadki, kiedy żywienie przez przewód pokarmowy staje się niemożliwe bądź niewystarczające dla prawidłowego funkcjonowania. Wtedy lekarz może zalecić żywienie pozajelitowe. W takim przypadku składniki odżywcze są dostarczane dożylnie przez układ krwionośny. 

Pamiętajmy, by z głową planować posiłki w opisanych wyżej przypadkach. Warto zasięgnąć porady lekarza bądź dietetyka, by odpowiednio zbalansować dietę. 

Udostępnij na:
Facebook
wróć na stronę główną

Zarejestruj się w serwisie, aby korzystać z rozszerzonych możliwości portalu

e-mail
hasło

Nie masz konta? ZAREJESTRUJ SIĘ Zapomniałeś hasła? ODZYSKAJ JE