6 popularnych błędnych przekonań na temat zdrowej żywności

Opublikowano:
Autor:

6 popularnych błędnych przekonań na temat zdrowej żywności - Zdjęcie główne

Udostępnij na:
Facebook

Przeczytaj również:

Rozmaitości Wokół zdrowej żywności narosło sporo mitów, które często powielamy, nie mając przy tym świadomości, że niekiedy mogą być one bardzo szkodliwe. Nie ma w tym nic dziwnego – każdego dnia trafia do nas masa różnych informacji, które przyswajamy, nie bacząc przy tym na ich źródło. Poniżej rozprawiamy się z 10 najczęstszymi mitami na temat zdrowej żywności.

1. Zdrowa żywność jest niskokaloryczna

Jednym z powszechnie panujących przekonań na temat zdrowej żywności jest to, że możemy jeść ją bez ograniczeń, nie martwiąc się przy tym o naszą wagę. Nic bardziej mylnego – zdrowe produkty nie zawsze są niskokaloryczne. Wystarczy tu wspomnieć, chociażby o bananach, awokado, maśle orzechowym, orzechach, daktylach czy pieczywie pełnoziarnistym. Dlatego też, zanim udamy się do sklepu ze zdrową żywnością i bezrefleksyjnie wrzucimy do koszyka produkty, warto pochylić się nad ich kalorycznością – zwłaszcza jeśli zależy nam na zgubieniu zbędnych kilogramów.

2. Produkty typu „light” są zdrowe

Osoby, którym zależy na tym, by budować zdrowe nawyki żywieniowe, często sięgają po produkty light. Charakteryzują się one zmniejszoną zawartością tłuszczu w stosunku do swoich standardowych odpowiedników. Niemniej jednak zamiast tłuszczu znajdziemy w nich m.in. emulgatory, konserwanty, substancje zagęszczające, a nawet cukier. Nie bez znaczenia jest również to, że produkty typu „light” mają mniejszą wartość odżywczą, nie znajdziemy w nich m.in. witaminy A i D, a także wapnia. Dlatego też jeśli wybieramy zdrową żywność, to warto kierować się czymś więcej niż tylko ich kalorycznością.

3. Czerwone mięso jest szkodliwe

Prawdą jest, że wszystko spożywane w nadmiarze może być dla naszego organizmu szkodliwe. Tymczasem wiele osób, stosując zdrową i zbilansowaną dietę rezygnuje jednocześnie z jedzenia mięsa z przeświadczeniem, że ma ono negatywny wpływ na nasze zdrowie. Czy rzeczywiście tak jest? Czerwone mięso zawiera wiele cennych substancji odżywczych, w tym m.in. żelazo. Warto jednak pamiętać, by spożywać je od czasu do czasu w nieprzetworzonej formie ze zdrowymi dodatkami.

4. Zdrowa żywność jest droga

Wiele osób nawet nie próbuje odżywiać się zdrowo, tłumacząc sobie, że zdrowa żywność nadwyręży ich domowy budżet. Dzieje się tak być może dlatego, że wiele osób stawia znak równości pomiędzy żywnością zdrową a ekologiczną. Prawdą jest, że produkty oznaczone jako „bio” są nieco droższe, gdyż ich produkcja bądź uprawa jest bardziej wymagająca i czasochłonna. Niemniej jednak, żeby jeść zdrowo, nie musimy od razu kupować żywności ekologicznej. Podstawą jest to, by wybierać produkty nieprzetworzone i bogate w substancje odżywcze. Mowa tu np. o owocach i warzywach, kaszach, makaronie i pieczywie pełnoziarnistym.

5. Owoce można spożywać bez ograniczeń

Nie da się ukryć, że owoce są źródłem wielu drogocennych substancji odżywczych, co jednak nie oznacza, że możemy je spożywać bez żadnych ograniczeń. Kryje się w nich fruktoza, czyli cukier prosty, którego nadmiar w diecie może być szkodliwy i prowadzić np. do rozwoju cukrzycy typu 2, nie wspominając już o nadwadze i otyłości.

6. Gluten jest szkodliwy i należy go wyeliminować z diety

Stanowisko dietetyków i lekarzy w tym aspekcie jest jednoznaczne – nie należy eliminować glutenu z diety jeśli nie mamy ku temu solidnych podstaw (w postaci nietolerancji glutenu bądź celiakii – autoimmunologicznej choroby trzewnej). Wykluczenie tego białka ze swojego codziennego jadłospisu jest jednoznaczne z eliminacją wielu produktów zbożowych, przez co narażamy się na niedobory wielu substancji odżywczych, w tym żelaza, wapnia, witamin z grupy B, cynku, magnezu. Ponadto rezygnacja z produktów zbożowych może skutkować niższym spożyciem błonnika, czego konsekwencją z kolei mogą być zaparcia i problemy z funkcjonowaniem układu trawiennego.

Udostępnij na:
Facebook
wróć na stronę główną

Zarejestruj się w serwisie, aby korzystać z rozszerzonych możliwości portalu

e-mail
hasło

Nie masz konta? ZAREJESTRUJ SIĘ Zapomniałeś hasła? ODZYSKAJ JE