1. Zdrowa żywność jest niskokaloryczna
Jednym z powszechnie panujących przekonań na temat zdrowej żywności jest to, że możemy jeść ją bez ograniczeń, nie martwiąc się przy tym o naszą wagę. Nic bardziej mylnego – zdrowe produkty nie zawsze są niskokaloryczne. Wystarczy tu wspomnieć, chociażby o bananach, awokado, maśle orzechowym, orzechach, daktylach czy pieczywie pełnoziarnistym. Dlatego też, zanim udamy się do sklepu ze zdrową żywnością i bezrefleksyjnie wrzucimy do koszyka produkty, warto pochylić się nad ich kalorycznością – zwłaszcza jeśli zależy nam na zgubieniu zbędnych kilogramów.
2. Produkty typu „light” są zdrowe
Osoby, którym zależy na tym, by budować zdrowe nawyki żywieniowe, często sięgają po produkty light. Charakteryzują się one zmniejszoną zawartością tłuszczu w stosunku do swoich standardowych odpowiedników. Niemniej jednak zamiast tłuszczu znajdziemy w nich m.in. emulgatory, konserwanty, substancje zagęszczające, a nawet cukier. Nie bez znaczenia jest również to, że produkty typu „light” mają mniejszą wartość odżywczą, nie znajdziemy w nich m.in. witaminy A i D, a także wapnia. Dlatego też jeśli wybieramy zdrową żywność, to warto kierować się czymś więcej niż tylko ich kalorycznością.
3. Czerwone mięso jest szkodliwe
Prawdą jest, że wszystko spożywane w nadmiarze może być dla naszego organizmu szkodliwe. Tymczasem wiele osób, stosując zdrową i zbilansowaną dietę rezygnuje jednocześnie z jedzenia mięsa z przeświadczeniem, że ma ono negatywny wpływ na nasze zdrowie. Czy rzeczywiście tak jest? Czerwone mięso zawiera wiele cennych substancji odżywczych, w tym m.in. żelazo. Warto jednak pamiętać, by spożywać je od czasu do czasu w nieprzetworzonej formie ze zdrowymi dodatkami.
4. Zdrowa żywność jest droga
Wiele osób nawet nie próbuje odżywiać się zdrowo, tłumacząc sobie, że zdrowa żywność nadwyręży ich domowy budżet. Dzieje się tak być może dlatego, że wiele osób stawia znak równości pomiędzy żywnością zdrową a ekologiczną. Prawdą jest, że produkty oznaczone jako „bio” są nieco droższe, gdyż ich produkcja bądź uprawa jest bardziej wymagająca i czasochłonna. Niemniej jednak, żeby jeść zdrowo, nie musimy od razu kupować żywności ekologicznej. Podstawą jest to, by wybierać produkty nieprzetworzone i bogate w substancje odżywcze. Mowa tu np. o owocach i warzywach, kaszach, makaronie i pieczywie pełnoziarnistym.
5. Owoce można spożywać bez ograniczeń
Nie da się ukryć, że owoce są źródłem wielu drogocennych substancji odżywczych, co jednak nie oznacza, że możemy je spożywać bez żadnych ograniczeń. Kryje się w nich fruktoza, czyli cukier prosty, którego nadmiar w diecie może być szkodliwy i prowadzić np. do rozwoju cukrzycy typu 2, nie wspominając już o nadwadze i otyłości.